Πόσο εύκολο είναι να γίνουμε θύματα πνιγμού στη θάλασσα

Είναι από εκείνα τα κακά που θεωρούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε εμάς. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, μιλούν για ένα ολοένα και αυξητικό φαινόμενο καθώς η Ελλάδα είναι η 6η χώρα σε περιστατικά πνιγµών στην Ευρώπη των «28». Γιατί κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από 420 θάνατοι στις ελληνικές θάλασσες; Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο πνιγµός είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόµενο για το οποίο οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα πρόληψης.

Πόσο εύκολο είναι να γίνουμε θύματα πνιγμού στη θάλασσαΟι θάνατοι από πνιγμό τις περισσότερες φορές οφείλονται σε παθολογικά αίτια τα οποία επιτείνονται από την απροσεξία του λουόμενου, όπως η κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό ή η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή/και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

Όπως εξηγεί στο ert.gr o προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, δρ. Νίκος Γ. Καρακούκης, “κατά την κολύμβηση έπειτα από φαγητό, και πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες ύστερα από αυτό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της πέψης, ένα μέρος του αίματος εξυπηρετεί την πέψη με αποτέλεσμα τη μείωση της αιμάτωσης της καρδιάς. Εάν συνυπολογισθεί και το μέρος του αίματος που χρειάζονται οι μύες για να εκτελεστούν οι κινήσεις κατά την κολύμβηση, όλοι αντιλαμβανόμαστε την περαιτέρω μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς. Έτσι, σε άτομα με αγγειακά προβλήματα στις στεφανιαίες αρτηρίες, όπου λόγω της αθηρωμάτωσης και της παρεπόμενης μείωσης του αυλού των στεφανιαίων υφίσταται ήδη ελάττωση του αίματος που εξυπηρετεί τις ανάγκες του μυοκαρδίου, εάν συνυπολογισθεί και η περαιτέρω μείωση του αίματος λόγω της πέψης και των κινήσεων κατά την κολύμβηση, ελλοχεύει εξαιρετικός κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικού επεισοδίου/εμφράγματος μέσα στη θάλασσα με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα, μεταξύ των οποίων και ο πνιγμός”.

Πόσο εύκολο είναι να γίνουμε θύματα πνιγμού στη θάλασσα

Έτσι, λοιπόν, οι συγκεκριμένες ομάδες οφείλουν να κάνουν τα εξής:

  • Οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, πρέπει να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους και να υπόκεινται σε εργαστηριακές εξετάσεις, κυρίως καρδιολογικές και αιματολογικές.
  • Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αρτηριακή τους πίεση είναι απαραίτητο να μετρούν την πίεση πριν την κολύμβηση, καθώς τόσο η υψηλή όσο και η πολύ χαμηλή πίεση ενδέχεται να προκαλέσουν ζάλη ή και λιποθυμία μέσα στη θάλασσα.
  • Όσοι πάσχουν από επιληψία πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό και να βρίσκονται στην θάλασσα πάντα με συνοδό.

Για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, θεωρείται επιβεβλημένη η αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο καθώς εγκυμονεί κινδύνους για αφυδάτωση και ηλίαση.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι επιχειρούν βουτιές από μεγάλα ύψη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού λόγω πρόσκρουσης ή υπερέκτασης της κεφαλής.


Σχετικό άρθρο

Ελληνικό καλοκαίρι: Για να χαρούμε με ασφάλεια την πισίνα ή τη θάλασσα

Πόσο εύκολο είναι να γίνουμε θύματα πνιγμού στη θάλασσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος