Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κρήτης – ΙΤΕ – ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. για την φυτοπροστασία της ελιάς (video)

Την προγραμματική σύμβαση με τίτλο: «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021», συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, και ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Νίκος Κατσαράκης.

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και θα συμβάλει καθοριστικά να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε, να παραχθούν απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό και να τεθούν οι σωστές βάσεις για την μελλοντική φυτοπροστασία στην ελιά.

Συγκεκριμένα, θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τη φυτοπροστασία στην ελιά και συγκεκριμένα, πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και πότε και ποιες επεμβάσεις κάλυψης (θεραπευτικές) πρέπει να διενεργούνται από τους παραγωγούς συμπληρωματικά για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας.

Το έργο – σύμφωνα με την Περιφέρεια- θα αναδείξει τα αποτελεσματικότερα φυτοφάρμακα για την επιτυχή αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών και θα συντελέσει στην πρόβλεψη και αποτροπή αντίστοιχων εξάρσεων στο μέλλον. Η παροχή επιστημονικών συμβουλών στους ελαιοκαλλιεργητές, αναφορικά με τη χρονική περίοδο και τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν, θα συντελέσει στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου περιορίζοντας σημαντικά τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο και επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή. Επίσης, το έργο θα αξιολογήσει την δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης της βιολογικής φυτοπροστασίας στην ελιά που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των επιστημονικών Ιδρυμάτων, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα του νησιού, με στόχο να βγουν ωφελημένοι οι αγρότες, αντιμετωπίζοντας ένα σημαντικό πρόβλημα της ελαιοπαραγωγής μας που είναι ο δάκος. Η Περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, φέτος διέθεσε ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό της που διατέθηκε για την αγορά των κατάλληλων φαρμάκων για την δακοκτονία. Παράλληλα ευχαρίστησε τους παριστάμενους επιστήμονες για την συνεργασία η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης σε δήλωση του επεσήμανε: «Η προγραμματική Σύμβαση σε συνδυασμό με τη σύσταση της επιστημονικής – συμβουλευτικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, μας δίνει τη δυνατότητα έγκυρα και έγκαιρα να ενημερώνουμε τους παραγωγούς και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που παρουσιάζονται».

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε: «Η πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την φυτοπροστασία, πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη και βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Η ανάπτυξη νέων δράσεων για την αντιμετώπιση του δάκου θα επιτευχθεί, μέσω καινοτόμων εργαλείων που θέτει η έρευνα και η τεχνολογία, στη διάθεση της κοινωνίας».

Τέλος, ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης ανέφερε: «Αυτό το οποίο θα κάνουμε στα εξειδικευμένα εργαστήρια μας είναι να εντοπίσουμε τους μύκητες οι οποίοι αλλοιώνουν την ελιά και κατά συνέπεια την ποιότητα του ελαιολάδου, να τους δούμε στο εργαστήριο, και να βρούμε και τρόπους έτσι ώστε να τους αντιμετωπίσουμε ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά με τα μέτρα αυτά και οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και η ποιότητα του ελαιολάδου στο νησί θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος