Με το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας που λυγίζει το σύστημα υγείας και το φόβο ενός τρίτου ενδεχομένως και ισχυρότερου από τον Ιανουάριο, πολίτες, επιστήμονες και κυβέρνηση μετρούν αντίστροφα τις μέρες προσδοκώντας σε μια κάμψη της έξαρσης, καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον επιθυμητό ρυθμό στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες 10 κρίσιμες ημέρες θα δείξουν το δρόμο για την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων. Ήδη πιέζουν προς τα πίσω τις πιθανές ημερομηνίες για χαλάρωση κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα για τα σχολεία, αρχής γενομένης με τα Δημοτικά ενδεχομένως από τις 7 Δεκεμβρίου και άλλη μια, προς τις 14 Δεκεμβρίου για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προς το παρόν είναι επισφαλές να πει κανείς ότι θα περιλαμβάνει και την εστίαση.
Φαίνεται μια κάμψη των κρουσμάτων και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ θα παραμείνει δύσκολη για τις τρεις επόμενες εβδομάδες λόγω των νοσήσεων από τις υφιστάμενες μολύνσεις, είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “απο τις 6” ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης.
“Η επιδημία φαίνεται ότι ακόμα αντιστέκεται, έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια, συνεπώς είναι δύσκολο να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση, είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα”, σημείωσε ο Α. Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που “παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπως και σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και στη Θεσσαλία», ωστόσο έκανε λόγο και για τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων.
“Φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη” διαπίστωσε για να τονίσει ότι αυτό υποδεικνύει πως “υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων” και εκεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα”, καθώς όπως είπε είναι ευρύτατη η διασπορά του ιού σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο δρόμος παραμένει μακρύς με προειδοποιήσεις για θλιβερά νούμερα και τις μέρες που ακολουθούν. «Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα, αλλά και νέο αρνητικό ρεκόρ 549 διασωληνώσεων, ενώ 84 άνθρωποι νικήθηκαν από τον ιό, αριθμός που αντιστοιχεί λίγο περισσότερους από 3 θανάτους κάθε ώρα μέσα σε ένα 24ωρο.
Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορoνοϊό ξεπερνούν συνολικά τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στη χώρα αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα φτάνει το 99%. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι περίπου 400 την ημέρα.
Στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, 50 κλινών covid19 το οποίο αναμένεται να παραδοθεί την Πέμπτη με στόχο να εκτονώσει την κατάσταση. Το «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε την εφημερία χωρίς καμία κλίνη άδεια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν είναι το μόνο. Ολοένα και περισσότεροι νέοι ηλικίας από 18 – 39 ετών νοσούν, ενώ ένας 25χρονος από τις Σέρρες.
- Β. Κοντοζαμάνης: Αν χρειαστεί, θα επιτάξουμε και ιατρικό προσωπικό
- Βουλευτές – Γιατροί στη «μάχη» κατά του κορονοϊού (video)
“Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς μας δεν θα πεθάνουν στα φορεία και πως ούτε η Θεσσαλονίκη θα γίνει Μπέργκαμο. Για αυτό παλεύουμε” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα μεταφέροντας δραματικά λόγια ασθενών στις ΜΕΘ που προσπαθούν να “πείσουν” τους γιατρούς να μην τους διασωληνώσουν την ώρα που άλλοι αφήνουν κραυγές αγωνίας, “Ακούμε τους ασθενείς να φωνάζουν, ‘σας παρακαλώ λυτρώστε με, βοηθήστε με” λέει, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση είναι τραγική.
Φόβοι για 3ο κύμα τον Ιανουάριο
«Ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία σταδιακή μείωση κρουσμάτων, χωρίς να περιμένουμε ότι θα πέσουν οι παράμετροι που αφορούν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις διότι αναφέρονται σε ασθενείς προ 15μερου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο και πρέπει να σωθεί πάση θυσία. Η Αττική δεν έχει φτάσει στο κόκκινο είναι οριακά, το παλεύουμε!» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.
Η ίδια εκτίμησε πως «τον Ιανουάριο αναμένεται τρίτο κύμα του κορονοϊού. Εξαρτάται από το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί μέσα στις γιορτές.”, προσθέτοντας πως “και απόκριες και Πάσχα σίγουρα δεν θα κάνουμε όπως τις άλλες χρονιές”.
Είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους, δηλώνουν οι ειδικοί την ώρα επαναλαμβάνοντας ότι θα έπρεπε να είναι πια κατανοητό ότι είναι η μοναδική διέξοδος που υπάρχει.
«Η δικιά μου αίσθηση είναι ότι ένα ποσοστό εφαρμόζει τα μέτρα αλλά καμία σχέση δεν έχει η εφαρμογή των μέτρων με την πρώτη περίοδο την καραντίνα που ήταν και πολύ πιο πετυχημένη και ξεκίνησε με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο” εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Αυτό που διαπιστώνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει και υπήρξε πολύ χαμηλή συμμόρφωση με τις οδηγίες αυτοπροστασίας ειδικά αυτής της κατηγορίας των ασθενών που έρχονται εδώ σε εμάς, οι οποίοι και οι ίδιοι είναι σε βαρύτερη κατάσταση και ενώ είχαν συμπτωματολογία δεν το ξέρανε και κυκλοφορούσαν μεταξύ μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μεγάλη διασπορά του ιού» είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής του ΕΣΥ και της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Πηγή ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος