Τις βασικές κατευθύνσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε η κυβέρνηση. Το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στην Κομισιόν ενώ αύριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
“Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις δράσεις του έως το 2026, ενώ επί το πλείστον τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα είχαν χρονικό ορίζοντα 10ετίας.
Προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων, “αποτελεσματική και ορθή διαχείριση πόρων που θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και αλλαγή προτύπου στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο”, ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση .
Μεταξύ των κομβικών παρεμβάσεων είναι οι εξής:
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων: Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος και κινητοποιεί πολύ σημαντικούς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύονται στην ελληνική οικονομία.
- Διασύνδεση νησιών: Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Η υλοποίηση των διασυνδέσεων: εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και καθιστά δυνατή την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των θαλάσσιων περιοχών.
- Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια: Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των οικισμών προ του ’23, καθώς και μελετών για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών.
- 5G: Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου “Φαιστός”, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.
- Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων: Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Α. Σκέρτσος: Μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την πανδημία
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι «οι επενδύσεις παντρεύονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις επενδύσεις, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης».
«Τι νόημα έχει να χρηματοδοτείς επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης» ή «τι νόημα έχει να επενδύεις στην ψηφιοποίηση του Κράτους, εάν δεν μπορείς να μειώσεις την αναλογική γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε παράλληλα πως το Εθνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 134 δράσεις και είναι εκ των βασικών τροφοδοτών της κυβερνητικής πολιτικής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος