“Μέλημα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, συμμετέχοντας στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Οι τιμές :
-
- Ανώτατη τιμή για τεστ μοριακού ελέγχου είναι τα 40 ευρώ
- Ως ανώτατη τιμή για ταχεία διάγνωση ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ορίζονται τα 10 ευρώ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.
Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορονοϊού σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
«Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, και οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Στη συνέχεια υπενθύμισε τα θεσμικά και τεχνικά εργαλεία:
Αναπτύχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.
Πρώτη στην Ευρώπη, η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας τον έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.
Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
Θεσπίστηκε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.
. Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.
Γίνεται εποπτεία με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών, με την πραγματοποίηση περισσότερων από 660.000 ελέγχους ανά την επικράτεια.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης οι αποφάσεις “διασφάλισαν απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας και πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος