Ειδικές Αποστολές: Γηρασμένα κύτταρα σε σορούς ασθενών με Covid19 – Συνέντευξη με τον Σωτήρη Τσιόδρα


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Στην παραγωγή αντισωμάτων από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές». Στην αποκλειστική του συνέντευξη ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων αφού πρώτα εξήγησε ότι βοηθά πολύ την ίαση ενός ασθενή που έχει νοσήσει από κορονοϊό αν χορηγηθούν γρήγορα μονοκλωνικά αντισώματα, πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα του κ. Γοργούλη βοηθά όχι μόνο στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στη διαγνωστική του ιού, στη μοριακή αλληλούχιση, δηλαδή να στο να δούμε το RNA του ιού και να βρούμε τρόπους που ο ιός εξελίσσεται ώστε να τον αντιμετωπίσουμε και να παρακολουθήσουμε ακόμα καλύτερα τον κορονοϊό».

Επίσης σημείωσε πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν τα αναπτύξει μια χώρα από μόνη της δίνει έναν άλλον αέρα, το να τα προωθήσει στη διαγνωστική φτιάχνοντας φτηνά τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον ελληνικό χώρο και βεβαίως σε συνεργασία και με πανεπιστήμια του εξωτερικού, διότι είναι πιο δύσκολο, να αναπτυχθούν θεραπευτικές εφαρμογές».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασίλης Γοργούλης, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανακάλυψε το ελληνικό διαγνωστικό τεστ σημείωσε πως «τo βασικό στοιχείο του rapid test είναι τα αντισώματα. Η παραγωγή των αντισωμάτων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Προβλέψαμε ότι αυτό που συμβαίνει στην μακρινή Κίνα είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί στην Ελλάδα».

Τα αντισώματα που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του Βασίλη Γοργούλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για θεραπευτικούς σκοπούς. Πιστοποιήθηκε μάλιστα η θεραπευτική τους ικανότητα από την εταιρεία Regeneron. «Από τα οκτώ αντισώματα που στείλαμε στη Regeneron ανακάλυψαν πως τρία έχουν πολύ καλή εξουδετερωτική ικανότητα του ιού» τόνισε ο κ. Γοργούλης που πρόσθεσε πως «μαθαίνουμε τη νόσο κάθε μέρα. Είχαμε άλλη αντίληψη στην αρχή. Λέγαμε, παραδείγματος χάρη, ότι δεν κυκλοφορεί ο ιός στο αίμα. Ενδεχομένως αυτό να μην είναι σωστό».

Ο κ. Γοργούλης προχώρησε σε μια ακόμα αποκαλυπτική διαπίστωση. Ανακάλυψε με την ερευνητική του ομάδα ότι ερευνώντας νεκροτομικό υλικό ασθενών με covid-19, ένα ποσοστό των κυττάρων τους ήταν γηρασμένα. Δηλαδή ο ιός μπορεί να προκαλεί γήρανση. Στην ίδια μίλησε και ο Χρήστος Κυρατσούς, επικεφαλής των Ερευνών της εταιρείας Regeneron που έχει λάβει έγκριση από υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την παραγωγή φαρμάκου που έχει ως βάση τα αντισώματα. Τώρα η Regeneron έχει προχωρήσει στην παραγωγή φαρμάκου που θα κυκλοφορήσει τις επομένες εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κυρατσούς σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η ζήτηση των αντισωμάτων σε όλο τον κόσμο είναι τεράστια. Καμία εταιρεία δεν έχει τις δυνατότητες αυτή τη στιγμή να παράγει αρκετά αντισώματα για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό που έχουν δείξει οι κλινικές έρευνες είναι ότι η χορήγηση των αντισωμάτων μειώνει κατά 75% περίπου την πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος