Για χαμηλή πτήση στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων, έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Γιώργος Καββαθάς. Αν φαντασθούμε πως το 30% του τζίρου του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης, γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Επί πλέον πρόσθεσε πως απροετοίμαστες εμφανίστηκαν οι μικρές επιχειρήσεις για το παράδοση εκτός – click away – καθώς μόνο το 17% είχε ηλεκτρονικό κατάστημα.
«Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος, αν και θα έπρεπε στην αρχή μιας νέας χρονιάς. Ελπίζουμε τα εμβόλια να ανατρέψουν αυτή την άσχημη κατάσταση και να προλάβουμε μια μεγάλη οικονομική πανδημία».
Μεγάλες απώλειες στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου δεν καταγράφηκαν, άλλωστε σε αυτό βοήθησαν και οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, έστω και ισχνές, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά. Όμως οι προβλέψεις κάνουν λόγο πως 3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο, οι οποίες έχουν εμφανίσει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έως και 60%. Όπως και 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης θα κλείσουν, εδώ η μείωση του κύκλου εργασιών αγγίζει το 90%. «Ο μεγάλος χαμένος της υγειονομικής κρίσης, είναι ο κλάδος της Εστίασης», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.
«Αυτό που θέλουμε – σημείωσε – είναι ρευστότητα, με άμεσες ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι για το οποίο συνομιλούμε με τις Συνομοσπονδίες και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., η οποία και αυτή φαίνεται πως το σκέφτεται. Επίσης ζητάμε, γενναία διαγραφή χρεών. Γενναίες ρυθμίσεις χρεών που δεν θα διαγραφούν. Ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος θα δοθεί και αυτός αναμένεται να μην επιστραφεί το 50%, όπως αυτό ισχύει για τον 4ο κύκλο και θα ισχύσει και για τους τρεις προηγούμενους κύκλους”.
«Δεν θέλουμε δάνεια. Τα δάνεια όσο και να τα μεταφέρεις χρονικά θα είναι δάνεια που πρέπει να επιστρέψεις. Στον πρώτο κύκλο, δεύτερο και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ανταποκρίθηκαν 150.000 επιχειρήσεις. Στον 4ο που η επιστροφή μειώθηκε στο μισό, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων ήταν 440.000 χιλιάδες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, για τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας», υποστήριξε ο κ. Καββαθάς.
Τέλος αναφερόμενος στις κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών, επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου η επιχειρηματικότητα να έχει ένα πραγματικό στήριγμα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος