Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Καθησυχαστικός απέναντι στο ζήτημα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που εμφανίζουν συνεχή αύξηση στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος. «Δεν ανησυχώ καθόλου για τις μεταλλάξεις. Δεν κάνουν τη νόσο πιο βαριά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του θανάτου» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» τονίζοντας πως δεν συνάδει με την εξελικτική τους πορεία. «Ποτέ στην ιστορία των ιών δεν έχει υπάρξει μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα εμβόλια, μεταξύ αυτών και της Astrazeneca, προστατεύουν 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας.
Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις είπε πως αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο στην εξελικτική πορεία του ιού.
«Μεταλλάξεις συμβαίνουν σε κάθε χωρα που υπάρχει ο ιός. Ο ιός που επικρατεί στην Ελλάδα δεν είναι το αρχικό στέλεχος που πρωτοανακαλύφθηκε στη Γουχάν, είναι ένα στέλεχος που έχει περάσει από δύο κύματα και έχει υποστεί μεταλλάξεις, είναι διαφορετικό από το αρχικό. Και το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχουν στο γενετικό τους υλικό, ένα σύνολο αλλαγών πάνω από 10. Τώρα που κάνουμε αναλυτική ιχνηλάτηση του γονιδιώματος τις βλέπουμε και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θα ανακαλύψουμε κι άλλες μεταλλάξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας έχουν έρθει από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο εσωτερικό» είπε.
«Όταν ο ιός ταξιδεύει είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε μέσα στο ίδιο ανθρώπινο σώμα, κάνει «λαθάκια» κατά τον πολλαπλασιασμό του που λέγονται μεταλλάξεις» συνέχισε και συμπλήρωσε πως αυτές που μας απασχολούν τελικά, είναι αυτές που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. «Όμως και αυτό , σε τι ποσοστό, δεν είναι σίγουρο, για παράδειγμα αρχικά πιστεύαμε ότι η βρετανική μετάλλαξη κάνει τον ιό κατά 70% πιο μεταδοτικό, τώρα λέμε 30%, όμως δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των ιών μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους και αυτό γιατί δεν «συμφέρει» τον ιό εξελικτικά να σκοτώνει τους ξενιστές του, τους ανθρώπους εν προκειμένω, διότι τότε θα εξαφανιστεί. «Επικρατούν οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό, διότι θέλει να ζήσει περισσότερο, δεν θέλει να σκοτώνει», σημείωσε.
“Και το εμβόλιο της Astrazeneca προστατεύει 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας”
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, εξήγησε πως τα ποσοστά ως προς την αποτελεσματικότητά τους έχουν να κάνουν με τη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξω οποιοδήποτε σύμπτωμα αν κολλήσω κορονοϊό, όσον αφορά στη σοβαρή νόσηση, δηλαδή στο να χρειαστεί κάποιος να μπει σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει. «Τότε η προστασία που προσφέρουν είναι απόλυτη», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις ανησυχίες που διατυπώνονται επισήμανε ότι οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του είναι η ίδια και έναντι στον συνηθισμένο κορονοϊό και στη βρετανική μετάλλαξη, διότι η παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων -που επίσης στοχεύουν στον ιό- που επιτυγχάνεται, είναι αρκετή. «Άρα προστατεύει 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας» σημείωσε.
Σε σχέση με την προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς επανέλαβε πως είναι περίπλοκο θέμα, και πως οι κίνδυνοι αυξάνονται γεωμετρικά με τον ηλικιακό παράγοντα, όπως και όταν υπάρχουν υποκείμενα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος