Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία», με επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επαναφέρει το θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο Βόϊο και την Καστοριά από τη χρήση του τοξικού χημικού τετραχλωροαιθυλαινίου στην επεξεργασία της γούνας.
Η Αρ.Συ. αναφέρει πως “από το 2019 αναγνωρίστηκε, από επίσημα χείλη, σε σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Καστοριάς ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών” καθώς και το ενδεχόμενο της επέκτασης της ρύπανσης, στο σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα της Δυτικής Μακεδονίας.
“Ένα χρόνο μετά και οι κάτοικοι ανησυχούν επειδή δεν έχουν ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις ενέργειες που έγιναν για να αποτραπεί αυτό το διαρκές έγκλημα” αναφέρει η Αρ.Συ., η οποία χαρακτηρίζει “ασύδοτη και ανεξέλεγκτη τη συμπεριφορά των γουνοποιών, που διοχετεύουν τα απόβλητα στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής”.
Η επερώτηση:
“Την τελευταία τριετία οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πληροφορήθηκαν τη δραματική ρύπανση των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής, που έφτασε ως την ανάγκη αλλαγής υδροδότησης του οικισμού Δισπηλιού. Το μέγεθος της ρύπανσης καθώς και ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού Καστοριάς, που προέρχεται από τη χρήση τοξικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις της περιοχής, αναγνωρίστηκε και διατυπώθηκε κι από επίσημα χείλη.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σχετικά με τους ελέγχους που γίνονταν στην περιφερειακή ενότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καυτηριάστηκε η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά γουνοποιητικών – κυρίως – επιχειρήσεων που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Στη συνέχεια υπήρξε επιβολή μικρών προστίμων καθώς και μερικό κλείσιμο για κάποια μικρά διαστήματα κάποιων από τους ρυπαντές, μέτρα που προφανώς ήταν ανεπαρκή και δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα. Οι πολίτες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ρύπανσης μέσω των μετρήσεων που ανακοίνωναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ υπήρξαν και δεσμεύσεις από τον Περιφερειάρχη της Δ. Μακεδονίας για ουσιαστικά μέτρα καθώς και σύσταση σχετικής ομάδας που θα παρακολουθούσε το φαινόμενο.
Μετά τη μοναδική δημόσια συζήτηση που έγινε για το θέμα και που διοργάνωσε η ‘Αριστερή Συμπόρευση’ τον Ιανουάριο του 2020 στο Άργος Ορεστικό, η πληροφόρηση των πολιτών ατόνησε σταδιακά και τελικά ουσιαστικά σταμάτησε, λες και το πρόβλημα της ρύπανσης έχει λυθεί ή δεν υφίσταται πλέον. Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για την εξέλιξη όσων λίγων και ανεπαρκών μέτρων εξήγγειλε η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Επειδή το ζήτημα έχει να κάνει με την ποιότητα του περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας μιας ευρείας ζώνης γύρω από την προστατευόμενη περιοχή NATURA της λίμνης Καστοριάς, δυο παραμέτρων που συνδέονται άρρηκτα με α) την υγεία των πολιτών, και, β) τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό,
Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:
– Ποια είναι η εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων της ΠΕ Καστοριάς και της περιοχής του Βοΐου;
– Ποια είναι η συχνότητα των ελέγχων και τα αποτελέσματά τους το προηγούμενο έτος;
– Ποια μέτρα αποφασίστηκαν και ποια είναι η εξέλιξη της υλοποίησής τους από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν;”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος