Κομοτηνή: “Χελιδονίσματα”, τα κάλαντα της άνοιξης στους δρόμους της πόλης

Τα “Χελιδονίσματα”, τα κάλαντα της άνοιξης θα ακουστούν και πάλι φέτος σε πείσμα του Covid 19 και των περιοριστικών μέτρων. Μαθητές και μαθήτριες του 10ου Δημοτικού Σχολείου της Κομοτηνής και παιδιά του ίδιου νηπιαγωγείου υπό την καθοδήγηση – συνοδεία του Χρήστου Χατζόπουλου, μουσικού θα περιδιαβούν τους δρόμους της πόλης φέρνοντας το μήνυμα της άνοιξης.

Κρατώντας ένα χάρτινο ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα» και φορώντας μάσκες για τον Covid, αλλά και “μαρτάκια” για τον ήλιο τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα “χελιδονίσματα”. Σύμφωνα με τους λαογράφους το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Κομοτηνή: “Χελιδονίσματα”, τα κάλαντα της άνοιξης στους δρόμους της πόληςΤα παιδιά θα τραγουδήσουν και φέτος στην Κομοτηνή: Ήρθε, ήρθ” η χελιδόνα/ φέρνοντας καλοκαιριά και καλή χρονιά». Τα “χελιδονίσματα” είναι τα κάλαντα της Άνοιξης. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τότε που ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου.

Τα παιδιά υπό τις οδηγίες του κ. Χατζόπουλου έμαθαν το παρακάτω δίστιχο «Ήρθε, ήρθε χελιδόνα/ ήρθε κι άλλη μελιδόνα,κάθισε και λάλησε, και γλυκοκελάηδησε: Μάρτη, Μάρτη μου καλέ, και Φλεβάρη φοβερέ, κι αν φλεβίσεις κι αν κακίσεις, πάλι άνοιξη θ’ανθίσεις»  και θα το πουν σκορπώντας τις ευχές τους στους δρόμους της πόλης φέρνοντας το μήνυμα του ερχομού της άνοιξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος