Οι αγώνες των Ελλήνων για Λευτεριά έγιναν διήγηση, εικόνα αλλά και στίχοι που μελοποιήθηκαν. Οι μικρές και οι μεγάλες χαρές αλλά και οι λύπες από τον τιτάνιο Αγώνα και τα ιστορικά γεγονότα του Έθνους των Ελλήνων, ενέπνευσαν λαϊκούς και λόγιους δημιουργούς που διαιώνισαν την εθνική συνήθεια του «άδειν σε κάθε περίπτωση…».
Η νίκη, ο θάνατος του αντρειωμένου, ο θρήνος για την ήττα, η καθημερινή ζωή των κλεφτών και τα πολεμικά συμβάντα έγιναν τραγούδι…
Η αφήγηση από τη λαϊκή μούσα των θαυμαστών και ηρωικών πράξεων υπήρξε για τους Έλληνες το νήμα που οδήγησε και ύφανε την ιστορία τους. To νήμα αυτό ξετυλίγει και παραδίδει διαδικτυακά το Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Ελληνική Παιδεία». Δημιουργώντας, στα πλαίσια του 10ου φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, με μεράκι έναν διαδραστικό χάρτη, πάνω στον οποίο ο περιηγητής μπορεί να επιλέξει τον τόπο και να ακούσει ένα από τα χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια που συνδέονται με τους αγώνες του 1821, ενώ παράλληλα να διαβάσει τους στίχους και μικρές ιστορικές αναφορές για τον τόπο και τους ήρωές του, αποτέλεσμα της ιστορικής έρευνας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
«Ήταν μια βιωματική εμπειρία, εν μέσω τηλεκπαίδευσης, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, που έψαξαν να βρουν ιστορικά στοιχεία και όχι μόνο για τον τόπο καταγωγής τους κι έτσι να έρθουν σε επαφή με την ιστορία τους», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
«Θα χαρούμε πολύ αν αυτός ο χάρτης σας συντροφέψει αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε την μεγάλη επέτειο 1821-2021. Αν ακούσετε τα τραγούδια του στις σχολικές γιορτές σας, αν τα χορέψετε στα σπίτια σας και αν τα τραγουδήσετε με την καρδιά σας», προσθέτουν.
Το χάρτη μπορείτε να βρείτε εδώ:
Σύνταξη – Επιμέλεια: Βάσω Γκόρου – Παναγιώτης Τζόκας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος