Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε Ροδόπη και Ξάνθη

Σημαιοστολισμός στις δύο, Ανατολική και Δυτική, Εισόδους της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε από την ΠΕ Ροδόπης ενόψει της εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου 1821 για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας, «σε ένδειξη τιμής και αποτύπωσης της μνήμης προς τους ευεργέτες του Έθνους» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας.

“Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανάσταση του 1821 και ο Ελληνισμός εορτάζει την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, τα οποία ουδόλως μειώνουν το σεβασμό και τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Επανάστασης” αναφέρει σε μήνυμά του που συνοδεύει το πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου της Περιφέρειας αν.Μ.Θ.. ο κος Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Επετείου στην Κομοτηνή
Με την Ε π ί σ η μ η δ ο ξ ο λ ο γ ί α που θα τελεστεί αύριο το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ξεκινούν οι επίσημοι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου στην αν.Μ.Θ. Θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, με παρουσία μόνο των προσκεκλημένων.. Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της ημέρας από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή. Στις 10:50 θα τελεστεί Ε π ι μ ν η μ ό σ υ ν η δ έ η σ η από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα μπροστά στον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στις 11:00 Ε π ι μ ν η μ ό σ υ ν η δ έ η σ η χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο χώρο του Ηρώου της πόλης και θα ακολουθήσει Κ α τ ά θ ε σ η σ τ ε φ ά ν ω ν.

Λιτός και προσαρμοσμένος στα μέτρα Covid ο εορτασμός στην Ξάνθη

Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε Ροδόπη και ΞάνθηΛιτός και προσαρμοσμένος στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό είναι προσαρμόσμενο το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 και στην ΠΕ Ξάνθης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης μετά την αυριανή δοξολογία, θα εκφωνηθεί στον Ιερό Ναό, ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Τζουβελέκη Νικόλαο Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Ν.Τσαλικίδης: “θα γιορτάσουμε ο καθένας χωριστά την ένδοξη ημέρα με υπερηφάνεια στην καρδιά και την ψυχή μας”
« Τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 δεν αποτελούν μια απλή επέτειο, αλλά μια απόδειξη ότι ως Έλληνες οφείλουμε να συνεχίσουμε την εξέλιξη του έθνους μας.» αναφέρει σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ενόψει της Εθνικής Γιορτής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. «Η Ελληνική Επανάσταση», όπως σημειώνει, « στάθηκε σταθμός για την ιστορία του Ελληνισμού, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της Παγκόσμιας ιστορίας.Οι θυσίες και τα κατορθώματα των Εθνικών Ευεργετών μας, επαναστατώντας για την ελευθερία τους κι ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, δημιούργησαν μια νέα ελληνική παράδοση, η οποία επηρέασε τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων, κι όχι μόνο.» Και ο αντιπεριφέρεχης καταλήγει με τη σημείωση: “θα γιορτάσουμε ο καθένας χωριστά την ένδοξη ημέρα με υπερηφάνεια στην καρδιά και την ψυχή μας”

Εκδήλωση από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε Ροδόπη και ΞάνθηΗ Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε συνεργασία με την επιτροπή διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», διοργανώνει προς τιμήν της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, εκδήλωση με θέμα «Η Ξάνθη τιμά την Παλιγγενεσία του 1821».
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης και ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους με θέματα «Εκκλησία και Ρωμηοσύνη στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821» και «Η Ξάνθη τιμά τους αγώνες των Θρακιωτών στην Επανάσταση του 1821», αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Κοντός Φώτης (βιολί) και η κ. Σερενίδου Ελένη (πιάνο) εκτελούν μουσικά έργα συνθετών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Σημειώνεται ότι κατά την εκδήλωση θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 7:00 μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» και θα προβληθεί ζωντανά μέσω της σελίδας που ο Πολυχώρος διατηρεί στο facebook.

Τρέξιμο αφιερωμένο στην Επανάσταση του 21
virtual αγώνα διοργανώνει ο σύλλογος Rodopi Runners, τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Την ημέρα της 25ης Μαρτίου 18 δρομείς, οι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα τρέξουν την απόσταση των 21χλμ σε μέρος της επιλογής τους πχ. άσφαλτο, βουνό, γήπεδο, παραλία, διάδρομο κλπ. και θα στείλουν τα αποτελέσματα με οποία εφαρμογή χρησιμοποιούν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα ενεργά μέλη του συλλόγου Rodopi Runners.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος