Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες επτά χρόνια από ένα ιστορικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε να περάσουν 84 χρόνια. Αυτή την έβδομη επέτειό του (διεξήχθη -ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου 2014) υπενθυμίζουμε με την παράθεση των ιστορικών στοιχείων.
Ήταν το μακρινό 1930 λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είχε αρχίσει να βελτιώνονται, ειδικά μετά την υπογραφή στην Άγκυρα του Συμφώνου Ελληνοτουρκικής Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας (Βενιζέλος – Ινονού).
Η εφημερίδα «Νέα Χίος» γράφει στο φύλλο της στις 6 Νοεμβρίου 1930: «Με την ευκαιρίαν της συσφίγξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κάλλιστος αθλητικός μας όμιλος Λαίλαψ, πρώτος εξ όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Ελλάδος, επωφελείται και πραγματοποιεί εντός ελαχίστων ημερών μιαν πρωτοφανή δι’ ολόκληρον την Ελλάδα ποδοσφαιρικήν συνάντησιν», και αναφέρεται στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Λαίλαπα και της Καρσίγιακα Σπορ από τη γειτονική Σμύρνη.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1930 ο Λαίλαπας Χίου και η Καρσίγιακα Σπορ της Σμύρνης λόγω καταρρακτώδους βροχής αναγκάστηκαν να διακόψουν τον φιλικό αγώνα που έδιναν, στο τρίτο λεπτό, με το σκορ να βρίσκεται στο 0-0 και 1.500 θεατές να παρακολουθούν τον αγώνα. Η τουρκική ομάδα είχε φέρει εκτός από τους ποδοσφαιριστές και τα διοικητικά της στελέχη και φιλάθλους – εκδρομείς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Νέα Χίος, που μας πληροφορεί ότι είχε γίνει επίσημη υποδοχή από τις αρχές του νησιού, με δεξιώσεις σημαιοστολισμούς με τις σημαίες των δύο χωρών, ομιλίες, κλπ. Μάλιστα οι Τούρκοι έψαλλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο!!
Πάντως η επικοινωνία συνεχίστηκε μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Χίος στις 15-1-1931, όπου σε φιλικό αγώνα του τοπικού Αετού με τον Φαληρικό του Πειραιά, προσεκλήθη να διαιτητεύσει ο γενικός γραμματέας της Καρσίγιακα Μουχλή Βέη.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Λαίλαπας διέκοψε τη λειτουργία του αλλά επανιδρύθηκε το 2009, την πρόταση την έκανε ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ερευνώντας τοπικά αρχεία ανακάλυψε το γεγονός. Η διοίκηση της ομάδας επικοινώνησε με τη διοίκηση της Καρσίγιακα και ο αγώνας συνεχίστηκε στις 10 Μαΐου του 2014 από το λεπτό που είχε διακοπεί, ενώ έγιναν και εκδηλώσεις όπως συναυλία, ξενάγηση της τουρκικής αποστολής και δεξίωση προς τιμήν της.
Στο αγωνιστικό σκέλος, το παιχνίδι έληξε με 5-5 και το παρακολούθησαν και 1.500 φίλαθλοι της Καρσίγιακα, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Λαίλαπα. Και πάλι, όμως, τυπικά δεν έληξε, αφού οι Τούρκοι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και όλοι μαζί, Έλληνες και Τούρκοι, φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης.
Υπήρξαν εκτενή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τον αγώνα που “συνεχίστηκε” μετά από 84 χρόνια.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ομάδες των νησιών του Αιγαίου, ειδικά όσων βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, συχνά δίνουν φιλικούς αγώνες με τουρκικά σωματεία, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Εκτός από την ευκαιρία της εκδρομής, είναι διευκόλυνση για φιλικούς αγώνες και αγωνιστικές παραστάσεις, καθώς η μετάβαση σε άλλες περιοχές πιο μακρινές έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και έτσι η διοργάνωση – συμμετοχή σε τουρνουά με αυτά τα χαρακτηριστικά, λύνει προβλήματα στο μοντάρισμα των ομάδων.
Μαζί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου αποτελούν σταθερό παράγοντα προώθησης αντιλήψεων αλληλεγγύης, φιλίας, συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης.
Βλέπετε στο Αιγαίο δεν κυκλοφορούν μόνο κανονιοφόροι και δεν υπάρχουν μόνο οι εντάσεις στη διπλωματική σκακιέρα, αλλά και άνθρωποι που επιθυμούν την ειρήνη και τη συνεργασία, με τον αθλητισμό να είναι ένα από τα πεδία συνάντησης. Και εδώ δεν μπορεί κανείς να σφυρίξει τη λήξη.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος