Βρετανία: Μελέτη για τη δυνατότητα ανάμειξης διαφορετικών εμβολίων

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

Η δυνατότητα ανάμειξης  δυο διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού για την πρώτη και την δεύτερη δόση ερευνάται  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συνδυασμός εμβολίων μπορεί να δώσει ευρύτερη, πιο μακροχρόνια ανοσία έναντι του ιού και να αντιμετωπίσει τις νέες παραλλαγές του ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Ενήλικες άνω των 50 ετών που είχαν λάβει μια πρώτη δόση της Pfizer ή της AstraZeneca μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στη μελέτη Com-Cov. Η δεύτερη δόση  θα μπορούσε να είναι και πάλι η ίδια, ή μια δόση του εμβολίου της  Moderna ή του Novavax.

Ο επικεφαλής  της έρευνας , ο καθηγητής Μάθιου Σνέιπ, από την ομάδα Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ελπίζει να προσλάβει επιπλέον 1.050 εθελοντές που έχουν ήδη λάβει μία δόση τις τελευταίες 8-12 εβδομάδες. Περισσότεροι από 800 άνθρωποι συμμετέχουν ήδη στην έρευνα και έχουν λάβει δύο δόσεις του Pfizer, του ή AstraZeneca, είτε συνδυαστικές

Η μελέτη θα διαρκέσει έναν χρόνο όμως τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου σταδίου αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η ανάμειξη και η αντιστοίχιση των εμβολίων πρέπει να είναι ασφαλής ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Ωστόσο «ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο» κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς εμβολιάστηκαν όλοι όσοι έχουν ηλικία  άνω των 50 ετών με την πρώτη δόση του εμβολίου.

Από σήμερα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω καλούνται να κλείσουν ραντεβού για τους εμβολιασμούς  στην Αγγλία, ενώ η Σκωτία πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την εβδομάδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος