Την ανάγκη λήψης ιδιαίτερων μέτρων -όπως είναι οι εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα και τα συστηματικά tests– για την προστασία όλων όσοι εργάζονται στον τουριστικό κλάδο ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Πιστοποιητικού και των ασφαλών διμερών σχέσεων με άλλες χώρες, όπως και των συστηματικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επισημαίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με ψήφισμά του, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 17 Απριλίου 2021.
To Περιφερειακό Συμβούλιο, με το ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν οι παρατάξεις «Ιόνιο Ψηλά», «Ιόνιος Συμμαχία» και «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και πέρασε κατά πλειοψηφία, ζητείται από την Κυβέρνηση να συνεχιστεί η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας Covid19.
To κείμενο του ψηφίσματος που εισηγήθηκε η Περιφεριάρχης Ρόδη Κράτσα αναφέρει τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεγάλες προκλήσεις της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αλλά και για την αξιοπιστία του τουριστικού προορισμού μας, ενώ η επιδημία του Covid-19 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
• Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη λήψης ιδιαίτερων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, όπως κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί και συστηματικά test στους χώρους εργασίας, όπως και ατομικά.
• Επισημαίνει την ανάγκη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Πιστοποιητικού, των ασφαλών διμερών σχέσεων με χώρες προορισμού τουριστών, αλλά και συστηματικών ελέγχων στις πύλες εισόδου.
• Τονίζει τη σημασία της ουσιαστικής ενημέρωσης για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους τουριστικούς κλάδους από επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια θα προσφέρει ανάλογο πρόγραμμα ενημέρωσης σε συνεργασία με ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα και με κατά τόπους σεμινάρια.
• Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε ετοιμότητα για την πρόληψη, όπως και την αντιμετώπιση τυχόν κρίσης κατά την τουριστική περίοδο προετοιμάζοντας ειδικό σχέδιο και εγχειρίδιο σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες.
• Ζητεί από την Κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με ειδική στόχευση στους ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους και πληγέντες από την κρίση της πανδημίας Covid-19».
Η αντιπολίτευση
Κριτική στον τρόπο αντιμετώπιση της κρίσης άσκησαν οι παρατάξεις ΑΝΑΣΑ, ΛΑΣΥ και Ανυπότακτο Ιόνιο.
Ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε ότι “αντίστοιχη συζήτηση είχε προηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης στην οποία αποδείχθηκε ότι απέχει πολύ η πολιτική της περιφερειακής αρχής από αυτά που ζητούν οι εργαζόμενοι. Γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας και δεν απαντάται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της αγοράς μετά την πανδημία. Παράλληλα σε υγειονομικό επίπεδο αυξάνουν τα κρούσματα χωρίς να προστίθεται μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, περιορίστηκε από τις 7.000 των αιτούμενων στους 1000 δικαιούχους οι οποίοι αναμένουν να λάβουν χρήματα τον Οκτώβριο”. Η κ. Μπαλού επισήμανε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στον τρόπο με τον οποίο προχωράει ο εμβολιασμός εξαιτίας των οικονομικών συμφερόντων που προκαλούν διαγκωνισμούς στις φαρμακευτικές εταιρείες. Τα τεστ καθυστερούν και δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε ενώ στους εργαζόμενους δίδονται μικρά ποσά στήριξης την ίδια στιγμή που ομάδες εργαζομένων που έχουν σχέση με την τουριστική οικονομία μένουν εκτός πλαισίου στήριξης. Ο κ. Σαμοϊλης χαρακτήρισε την κρίση ως σύνθετο πρόβλημα υγειονομικής και οικονομικής ανεπάρκειας. τόνισε ότι δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων ενώ γίνεται προσπάθεια να κουτσουρευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τη σημασία που έλαβε στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος