Σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας διεθνούς μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η δρ. Καλλιόπη Παφίλη, Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς*, όσοι προσβάλλονται από τον SARS‑CoV‑2 και πάσχουν από προχωρημένο διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής Covid-19.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρα Sabrina Schlesinger του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη, μέχρι σήμερα, συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού σε διαβητικούς.
Εξετάζοντας τα δεδομένα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα (κατά 28%) να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες που επίσης πάσχουν από διαβήτη. Σημαντική φαίνεται να είναι και η ηλικία των ασθενών ως προς τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον SARS‑CoV‑2 καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, οι διαβητικοί ασθενείς πάνω από 65 ετών αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους διαβητικούς μικρότερης ηλικίας. Ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του διαβητικού και όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Από την έρευνα φάνηκε επίσης ότι όσοι χρειάζονται ινσουλίνη για να θέσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη τους έχουν –κατά 75%- μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους (από την Covid-19) σε σχέση με τους διαβητικούς οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Αντιθέτως, οι ασθενείς που λαμβάνουν το συνταγογραφούμενο φάρμακο μετφορμίνη, για θεραπεία του διαβήτη τους, αντιμετωπίζουν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.
Η διεθνής μελέτη καταδεικνύει ότι ο κορονοϊός αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τους διαβητικούς που πάσχουν και από άλλα υποκείμενα νοσήματα: η χρόνια νεφρική νόσος αυξάνει κατά 93% τον κίνδυνο θανάτου του ασθενούς. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 40% και η καρδιαγγειακή νόσος κατά 56%.
Συνοψίζοντας, οι ερευνητές επισημαίνουν: «το ανδρικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, ορισμένα προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα και η χρήση ινσουλίνης -που είναι δείκτης μίας προχωρημένης μορφής του διαβήτη- σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 και με σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού για όσους πάσχουν από διαβήτη. Αντίθετα, η χρήση μετφορμίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου».
* Η συμμετέχουσα στη μελέτη, δρ. Καλλιόπη Παφίλη, είναι ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ springer.com
Φωτογραφία: Associated Press
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος