Ανησυχία, θλίψη, αμηχανία, απορία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που προκαλούν τα δεδομένα των αυτοκτονιών στην Κρήτη. Οι τέσσερις αυτοχειρίες που καταγράφηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι μέσα σε 48 ώρες, επιβεβαιώνουν την αρνητική πρωτιά της Κρήτης εδώ και 20 χρόνια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Για την ακρίβεια, στην Κρήτη προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα οι διπλάσιοι άνθρωποι από όσους καταγράφονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ψυχιατρικής κλινικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το 1999 μέχρι το 2018 είχαν αυτοκτονήσει 881 άνθρωποι στο νησί. Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα ήταν άντρες, 718 τον αριθμό, ενώ οι 163 ήταν γυναίκες, ενώ ο αριθμός έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία 3 χρόνια, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά και δημοσιευμένα επιδημιολογικά στοιχεία.
Αυτή η αρνητική πρωτιά μπορεί να σχετίζεται, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρο Βγόντζα που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, με παράγοντες γενετικής επιβάρυνσης που παρουσιάζονται στους κατοίκους της Κρήτης, εξαιτίας του φαινομένου της ενδογαμίας που υπήρχε παλιότερα στις μικρές κοινωνίες του νησιού και οι επιπτώσεις της βαρύνουν και επόμενες γενιές. Τα αυξημένα περιστατικά αυτοχειριών στην Κρήτη σχετίζονται και με τη νοοτροπία της “εσωτερικής επίλυσης των προβλημάτων”, μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας, χωρίς να εκφράζεται τίποτα προς τα έξω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας στην Κρήτη. Παρά το γεγονός ότι οι 4 τελευταίες αυτοχειρίες έγιναν διά απαγχονισμού, κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζει και η εύκολη πρόσβαση στα όπλα.
Η Κρήτη μπορεί να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η Ελλάδα όμως είναι ουραγός στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έβαλαν τέρμα στη ζωή τους τέσσερις άνδρες μέσα σε 48 ώρες. Οι τρεις μάλιστα, απαγχονίστηκαν την ίδια μέρα, στις 14 Μαΐου. Πρόκειται για έναν 63χρονο από την ενδοχώρα του Ηρακλείου, έναν 43χρονο δημοφιλή μουσικό και πατέρα δύο παιδιών από το Ηράκλειο και έναν 28χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την προηγούμενη μέρα τέλος στη ζωή του είχε δώσει ένας 73χρονος από το Λασίθι.
Οι επιστήμονες παγκοσμίως δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες πραγματοποιούνται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, τότε που η φύση φωτίζεται και ανθίζει. Μοιάζει αντιφατικό αλλά ίσως να μην είναι, καθώς, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η φωτοπεριοδικότητα που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες απορρυθμίζει τους ανθρώπους που παρουσιάζουν ψυχοπαθολογία και είναι συχνά θύματα αυτοχειρίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος