Ροδόπη: 30 χρόνια κτηνοτρόφος στα Παγούρια

Πίσω από το κοπάδι του ο Γιώργος Ρωσίδης. Ο ομογενής από την Αρμενία «ρίζωσε» στα Παγούρια και ξεκίνησε από το μηδέν με «συνοδοιπόρο» τα ζωντανά του. «Βόσκημα την ημέρα, άρμεγμα πρωί – βράδυ» δηλώνει ο ίδιος και σημειώνει ότι συνολικά 120 ζωντανά περιμένουν την δική του φροντίδα.

Ροδόπη: 30 χρόνια κτηνοτρόφος στα Παγούρια«Στην αρχή άρμεγα 80 κιλά γάλα την ημέρα, τώρα λόγω και της ζέστης το γάλα λιγοστεύει σιγά – σιγά» είπε προσθέτοντας ότι «Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία ήταν σχεδόν η μόνη επιλογή που είχε. Τι άλλο να κάνω;» αναρωτιέται και γυρίζει τα χρόνια πίσω μιλώντας για την Αρμενία. «Είπα να κάνω κάτι άλλο, διαφορετικό, ήμουν επαγγελματίας οδηγός στην Αρμενία, κι έτσι έκανα.»

Τριάντα χρόνια πριν βρέθηκε αρχικά στη Μαρώνεια και μετά στον οικισμό Παγούρια. «Όποιος έχει όρεξη και δουλεύει, «ριζώνει», προσπαθεί. Ο τεμπέλης είναι τεμπέλης» σημείωσε και μιλώντας με αγάπη για το κοπάδι του έδειξε τα βοσκοτόπια που φιλοξενούν όλο κι όλο τρία κοπάδια από την περιοχή. «Παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι ήταν περισσότεροι. Οι νέοι δεν θέλουν να ασχολούνται με αυτή τη δουλειά» παρατήρησε προσθέτοντας ότι κι εκείνος όταν βγει στην σύνταξη θα τα παρατήσει. «Πόσο ακόμα;» αναρωτιέται και δείχνει σαν να ρωτά τον εαυτό του.

Ροδόπη: 30 χρόνια κτηνοτρόφος στα ΠαγούριαΚαθημερινά πίσω από το κοπάδι διανύει πολλά χιλιόμετρα ειδικά όταν δεν έχει ζέστη. «12 αρνιά και ένα αρσενικό κράτησα για νταμουζλούκι» πρόσθεσε γνωρίζοντας καλά πως από το καλοκαίρι ακόμη θα πρέπει να έχει καλαμπόκι, τριφύλλι και σαλμά, πολύτιμες ζωοτροφές για το κοπάδι του πριν ακόμη έρθει το χειμώνας…
Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος