Ραγδαία έχει αυξηθεί η τιμή των βιομηχανικών μετάλλων, την ώρα που οι Οικονομίες ανακάμπτουν ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την καταγραφή του IMF, οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί κατά 72% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, φθάνοντας σε υψηλό 9ετίας το Μάιο.
Η αύξηση καταγράφεται στο παρακάτω γράφημα:
Ειδικότερα, ο χαλκός αυξήθηκε κατά 89% τον Μάιο (συγκριτικά με το 2020), ο σίδηρος κατά 116% και το νικέλιο κατά 41%.
Οι τιμές των περισσότερων γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων επίσης σημειώνουν ανοδική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός της είναι βραδύτερος. Συγκεκριμένα, πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο βρίσκονται μόνο μερικές εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ πανδημίας, αντίστοιχα επίπεδα.
Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αυτές άλλων προϊόντων.
1. Η κατασκευαστική δραστηριότητα δεν μειώθηκε τόσο πολύ στην αρχή της πανδημίας και ανέκαμψε ταχύτερα, ειδικά στην Κίνα. Ταυτόχρονα, τομείς όπως αυτός των μεταφορών, παραμένουν σε ύφεση.
2. Πολλές εργασίες εξόρυξης διακόπηκαν προσωρινά λόγω πανδημίας. Τα ναύλα για τη μεταφορά υλικών έφτασαν σε υψηλό 10ετίας λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε βασικά λιμάνια – κόμβους.
3. Οι μεγάλες προσδοκίες για τη μετάβαση σε μια «πράσινη» Οικονομία και φιλόδοξα προγράμματα υποδομής, έδωσαν στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων μια επιπλέον ώθηση.
4. Τα μέταλλα αποθηκεύονται ευκολότερα από λ.χ. το αργό πετρέλαιο ή ορισμένα γεωργικά προϊόντα, τα οποία χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις. Αυτό αλλάζει και τις τιμές τους (αφού μειώνεται το «κόστος μεταφοράς», το οποίο περιλαμβάνει επίσης το κόστος αποθήκευσης, την ασφάλιση και άλλα έξοδα).
Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το αν θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.
Εκτιμάται, πάντως, ότι οι τιμές τους αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ειδικά εάν επιταχυνθεί το ζητούμενο της ενεργειακής μετάβασης.
Από την άλλη, οι τιμές ενδέχεται να μειωθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, εφόσον οι κυβερνητικές ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και τα προγράμματα υποδομής δεν υλοποιηθούν, όπως αναμενόταν.
Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος