Το ερώτημα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού αν και είχε εγκαταλειφθεί επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα κυρίως εξαιτίας της σχετικής έρευνας που ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Βέβαια ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ίσως να μην μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε ο ιός ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων που βρέθηκε πρόσφατα στην Κίνα για τη σχετική έρευνα διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει μία χώρα να δώσει στοιχεία και να γνωστοποιήσει αρχεία αν η ίδια δεν το θέλει. Φυσικά η χώρα την οποία «δείχνουν» όσοι μιλούν για την προέλευση του κορονοϊού είναι η Κίνα και συγκεκριμένα η πόλη Γουχάν.
Ίσως το μόνο που θα μάθουμε τελικά να είναι ότι ο ιός πριν αναγνωριστεί κλινικά τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφορούσε και μεταδόθηκε μέσω των νυχτερίδων.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας είναι πολύ πιθανό να μην μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού και ίσως να μην έχει κανένα νόημα όλη αυτή η συζήτηση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ελάχιστοι αξιόπιστοι επιστήμονες υπαινίχθηκαν κατασκευή του ιού στο εργαστήριο και ένας από αυτούς είναι ο Γάλλος καθηγητής Ιολογίας Λικ Μοντανέ ο οποίος όμως δυστυχώς θεωρείται αμφιλεγόμενος επιστήμονας τα τελευταία χρόνια.
Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος ο οποίος επίσης αμφισβήτησε την αξιοπιστία του κ. Μοντανέ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ορθόδοξη επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει πλέον ερώτημα. Η απάντηση έχει δοθεί και συγκλίνει ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατασκεύασμα. Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι η συζήτηση αφορά περισσότερο έναν εμπορικό αμερικανοκινεζικό πόλεμο και δεν είναι παραγωγική. Άλλωστε και οι δύο επιστήμονες συμφωνούν, και μάλλον αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι η έρευνα για τα εμβόλια και την θεραπεία της Covid-19 κινείται ανεξάρτητα από την προέλευση του ιού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος