Στο πανεπιστήμιο Κρήτης φτιάχνουν βιοπλαστικό από υπολείμματα τροφών


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Ένα νέο υλικό που χρησιμοποιείται στην οδοποιία και βασίζεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας φτιάχνεται από πλαστικό στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα ο εμπνευστής του αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Αύγουστο προκειμένου να διερευνήσει, όπως είπε στο Ο3 της ΕΡΤ3, τις δυνατότητες ασφαλτόστρωσης με το νέο υλικό το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο εμπεριέχει δύο καινοτομίες. Αφενός προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό το οποίο δεν καταλήγει στους ΧΥΤΑ όπως συμβαίνει ετησίως με 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικά σκουπίδια, αφετέρου “σώζει” τις χώρες στις οποίες έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την κακής ποιότητας άσφαλτο. Μάλιστα ο Toby Maccartney ιδρυτής της Macrebur διαβεβαιώνει ότι από την επεξεργασία του υλικού στο οποίο κατέληξε μετά από 844 (!) αποτυχημένες δοκιμές δεν απελευθερώνονται τοξίνες ή μικροπλαστικά ενώ το υλικό ανακυκλώνεται και αφού παλιώσει στην ασφαλτόστρωση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τον ίδιο σκοπό.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το Ο3 επικοινώνησε με την καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Κέλλυ Βελώνια προκειμένου να συζητήσει μαζί της για την πρωτοποριακή παραγωγή βιοπλαστικού από υπολείμματα τροφών που έχουν επιτύχει οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο ΑΕΙ. Το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου ήδη παράγεται πλαστικό από βιοϋπολείμματα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε η κ. Βελώνια τα υπολείμματα τροφών αποτελούν το 1/5 του όγκου των απορριμμάτων που απορρίπτονται, στοιχείου που αρκεί για να κατανοήσει κανείς πόσο πολύτιμη είναι η δουλειά που γίνεται στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήδη βρίσκεται σε ισχύ η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού το οποίο βασίζεται κυρίως στο γαλακτικό οξύ ένα ακίνδυνο υλικό που βρίσκεται στα αποφάγια και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα πολυμερή. Σε πρώτη φάση θα παραχθούν σακούλες για κομποστοποίηση από πολυγαλακτικό οξύ, πολυμερές από το οποίο εν καιρώ μπορούν να κατασκευαστούν ακόμη και βιοϊατρικά εμφυτεύματα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλες οι εργαστηριακές δοκιμές ολοκληρώθηκαν στο πανεπιστήμιο Κρήτης με τους επιστήμονες προσηλωμένους στην ανάγκη για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα ενώ για να υπάρξει ακόμη πιο λαμπρή συνέχεια στην προσπάθεια η Κέλλυ Βελώνια είπε πως θα χρειαστεί καλή χρηματοδότηση και η συνεργασία του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος