Χανιά: Συνάντηση για το Δίκτυο των Αναγεννησιακών Μονών

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έγινε η τελική συνάντηση του επιστημονικού εργαστηρίου που πραγματοποίησε το δίκτυο Πανεπιστημίων UNITWIN -UNESCO “Culture, Tourism, Development” στην Κρήτη,  με θέμα το Δίκτυο των Αναγεννησιακών Μονών στο νησί και ευρύτερα τον θρησκευτικό τουρισμό.

Χανιά: Συνάντηση για το Δίκτυο των Αναγεννησιακών ΜονώνΤο δίκτυο, του οποίου του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μέλος από το 2019, περιλαμβάνει 32 διακεκριμένα διεθνώς πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο με συντονιστή το πανεπιστήμιο Universite Paris I Pantheon Sorbonne. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της επιστημονικής συνάντησης ανήκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων και το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού το οποίο διευθύνει η Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και η οποία είναι και η εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Δίκτυο με αναπληρωτή τον επίκουρο καθηγητή, Αλέξανδρο Βαζάκα.

Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση και επανάχρηση της Ιερατικής Σχολής στην Αγία Τριάδα, που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης με επιστημονική υπεύθυνη την κα. Κωτσάκη και κύριο ερευνητή τον κ. Βαζάκα και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το θέμα της επιστημονικής συνάντησης για τη συγκρότηση δικτύου αναγεννησιακών μονών στην Κρήτη και για τον θρησκευτικό τουρισμό ευρύτερα στο νησί, βασίστηκε σε πρόταση του Μιχάλη Ανδριανάκη επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 το πρόγραμμα μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης: “Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων” εντάχθηκε στο δίκτυο μεταπτυχιακών UNITWIN-UNΕSCO “Culture, Τourism, Development” αποκτώντας διεθνή διάσταση μέσω των συνεργασιών που μπορεί να αναπτυχθούν ανάμεσα στα 32 διακεκριμένα διεθνώς πανεπιστήμια του δικτύου σε όλον τον κόσμο.

Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές αναγεννησιακές μονές του νησιού και συγκεκριμένα, Αγία Τριάδα ως βάση, Μονή Γωνίας, Αρκάδι, Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, Άγιος Γεώργιος στο Καρύδι, ενώ περιέλαβε και άλλες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Τις εργασίες εμπλούτισαν με εισηγήσεις προσκεκλημένοι επιστήμονες, καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εκπρόσωποι φορέων καθώς και της Εκκλησίας .
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής συνάντησης θα παρουσιαστούν στην Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων τη Δευτέρα 28 Ιουνίου το απόγευμα και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί τεύχος διαθέσιμο σε όλους.

Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος