Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Διαδικτυακή διάλεξη: «Ποιος είναι Έλληνας; – Ο επαναστατικός ορισμός της ελληνικής ταυτότητας»

Διαδικτυακή διάλεξη στα ελληνικά, με τίτλο «Ποιος είναι Έλληνας; – Ο επαναστατικός ορισμός της ελληνικής ταυτότητας», θα παρουσιάσει η ερευνήτρια Τζουλιάνα Χαρπαντίδου, την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.00μμ, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που κλήθηκε να επιλύσει η ελληνική επαναστατική ηγεσία, αμέσως μετά τη διακήρυξη του αιτήματος ίδρυσης κράτους, ήταν η αναζήτηση και επιλογή των κριτηρίων καθορισμού της ταυτότητας του Έλληνα πολίτη. Το έργο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής ιθαγένειας, χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που οφείλονταν στη διαδικασία μετάβασης από το ελληνικό πολιτισμικό έθνος που ανέδειξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός προς το πολυπόθητο ανεξάρτητο εθνικό κράτος. Στις επιτακτικές προτεραιότητες της επαναστατικής ηγεσίας ήταν ο διαχωρισμός των μελών του νέου κράτους από τους εχθρούς του και η εμφάνιση του εθνικού χαρακτήρα της επανάστασης, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη συναίνεση και νομιμοποίηση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης.

Μέσα από τα συνταγματικά κείμενα των επαναστατικών εθνοσυνελεύσεων, στα πρώτα κρίσιμα στάδια στην εξέλιξη της ελληνικής ιθαγένειας, θα εξετασθούν τα κριτήρια που τέθηκαν, τις ιστορικές συνθήκες, πολιτικές ανάγκες και επιδιώξεις που τα προσδιόρισαν, καθώς και την παρακαταθήκη του διαχωρισμού του ελληνικού έθνους σε τρία υποσύνολα: τους Έλληνες εντός του ελληνικού κράτους, τους «αλύτρωτους» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τους Έλληνες της διασποράς.

Η Γεωργία – Τζουλιάνα Χαρπαντίδου, είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακού στο ίδιο Πανεπιστήμιο με ειδικότητα στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και τις Μειονότητες. Η διατριβή του Μεταπτυχιακού της είχε θέμα τις «Αφηγήσεις πρώην μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» και αφορούσε την ανασυγκρότηση πολιτικών ταυτοτήτων μέσα από την μεθοδολογική προσέγγιση της βιογραφικής αφήγησης. Από το 2014 έως το 2018 εργάστηκα στην Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης ως ερευνήτρια της ιστορίας και των αρχείων της. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για την συνέχιση της ακαδημαϊκής της έρευνας στο θέμα της Οργάνωσης της Ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία μέσα από το πλαίσιο εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν εργάστηκε σε θέσεις διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί μέσω του Facebook και του Youtube

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος