Κομοτηνή:Τα καπνά της οργής

«Ίσα βάρκα ίσα πανιά» δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης που βλέπουν τα έσοδα από την φετινή καλλιεργητική χρονιά να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας πόσο μάλλον τις αμέτρητες ώρες εργασίας στα καπνοχώραφα της περιοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Κομοτηνής το υψηλό κόστος παραγωγής από τη μια και οι χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος τους τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.

«Δουλεύουμε για τους εμπόρους» δηλώνει ο κ. Χαλήλ και σημειώνει ότι η απόγνωσή τους είναι τέτοια ώστε σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, ακόμη κι αν γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν πολλές επιλογές.

«Καλλιεργώ 13 στρέμματα καπνό, έβγαλα 1700 κιλά, 3.500 ευρώ ήταν τα έξοδα καλλιέργειας, χωρίς να υπολογίζω τα δικά μας μεροκάματα, τα πρώτα χέρια τα πούλησα 2,20 το κιλό και τα δεύτερα χέρια 3,60. Πείτε μου πώς θα ζήσω την οικογένειά μου; » αναρωτιέται ο κος Χαλήλ. Καπνοπαραγωγός από μικρό παιδί, γνωρίζει καλά τα μυστικά της παραγωγής, αλλά ολοένα και πιο έντονα πιστεύει ότι οι αγρότες γενικά και οι καπνοπαραγωγοί πιο συγκεκριμένα εργάζονται προς όφελος των εμπόρων. «Σε μας μένει η κούραση από τη δουλειά στο χωράφι και η μυρωδιά του καπνού πάνω μας» δηλώνει μην κρύβοντας την πίκρα του.
Φώτο:Καπνά στη Ροδόπη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος