Η επέτειος της απελευθέρωσης της Ξάνθης, που έγινε στις 4 Οκτωβρίου του 1919, τιμάται σήμερα. Μια μέρα-ορόσημο στην πορεία προς την οριστική ενσωμάτωση ολόκληρης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, με τη συνθήκη των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923).
102 χρόνια μετά η Ξάνθη εορτάζει τα Ελευθέριά της
Με επίσημη Δοξολογία στις 10:30 στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου το πρωί και επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης στις 11:00 προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ξάνθης Παντελεήμονος τιμάται σήμερα η επέτειος της απελευθέρωσης της Ξάνθης, 102 χρόνια από τις 4 Οκτωβρίου του 1919. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία δε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση. Στις επτά στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη για τον πατέρα της Μίκη, από την ίδια τη συγγραφέα και την καθηγήτρια του ΔΠΘ Πηνελόπη Καμπάκη
«Ήταν Τρίτη 1 προς Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, 1919, όταν ο Διοιηκητής της ΙΧ Μεραρχίας, Στρατηγός Γεώργιος Λεοναρδόπουλος, διατάσσει προέλαση» αναφέρει η καθηγήτρια του ΔΠΘ και κάτοικος Ξάνθης κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή. Όπως σημειώνει «την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ξεκινάει η παρέλαση των Ελλήνων στρατιωτών, που θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση του Τριγώνου της Ξάνθης, η οποία όμως πλήρως συντελέστηκε την Τρίτη 8 Οκτ 1919 με την απόφαση παλιννόστησης 200 οικογενειών Ελλήνων ημερησίως».
Σύμφωνα με την κα Βουγιουκλή, η απελευθέρωση της πόλης από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή (1913–1919), της πρώτης θρακικής πόλης που πέρασε σε ελληνική διοίκηση υπό Διασυμμαχικό καθεστώς (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920), «ήταν ο σπόρος που φυτεύτηκε στη Δυτική Θράκη για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1919. Αυτός ο σπόρος αποδείχτηκε από καλή γενιά και τελικά φύτρωσε, έφτιαξε ρίζες, κορμό και κλαδιά που άντεξαν στα εκατό χρόνια ακραίων πολιτικών και ιστορικών φαινομένων και εθνικών περιπετειών που ακολούθησαν».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος