Στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων ο οποίος μάλιστα συνεχίζει να μειώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο με σχεδόν 50.000 θανάτους την εβδομάδα και με τον πραγματικό αριθμό είναι σίγουρα υψηλότερος.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, οι θάνατοι μειώνονται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν νέο κύμα της πανδημίας με αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων. Οι θάνατοι πάντως παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο στις χώρες και τους πληθυσμούς με τη μικρότερη πρόσβαση σε εμβόλια.
Παράλληλα όπως τόνισε ο Δρ. Τένδρος, 56 χώρες που ουσιαστικά αποκλείστηκαν από την παγκόσμια αγορά εμβολίων δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τον στόχο εμβολιασμού του 10% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμα περισσότερες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν τον στόχο 40% έως το τέλος του 2021. Επιπλέον τουλάχιστον 3 χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον εμβολιασμό μεταξύ των οποίων το Μπουρούντι, την Ερυθραία και την Βόρεια Κορέα. Περίπου το 1/2 των υπολοίπων χωρών περιορίζονται από τον εφοδιασμό με εμβόλια αλλά δεν διαθέτουν αρκετά για να επιταχύνουν αρκετά για να επιτύχουν τον στόχο.
Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι ζητά από τις χώρες και τις εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων να δώσουν προτεραιότητα στην παροχή στις συμμαχίες εμβολίων COVAX και AVAT.
Εξάλλου υπάρχει και μια άλλη ομάδα χωρών που περιορίζονται στους εμβολιασμούς καθώς εκεί σημειώνονται συγκρούσεις και βία, όπου ο ΠΟΥ συνεργάζονται με τους εταίρους των χωρών ώστε να ενισχύσουν τις επιτόπου τεχνικές και υλικοτεχνικές ικανότητες για την ανάπτυξη εμβολίων.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Δρ. Τένδρος, με επιθετική και φιλόδοξη δράση, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες μπορούν να επιτύχουν τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή να βρίσκονται σε σαφή πορεία για την επίτευξή του. «Χρειάζεται όμως παγκόσμια συνεργασία. Οι χώρες που συνεχίζουν να χορηγούν την Τρίτη δόση απομακρύνουν άλλες χώρες από τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων πληθυσμών τους. Η προσφορά είναι πεπερασμένη και στο τέλος, αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» επεσήμανε.
Οριστικοποιείται σε 14 ημέρες η νέα επιτροπή για την διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για εμπειρογνώμονες, τα 26 προτεινόμενα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ, τα οποία θα διερευνήσουν την προέλευση των νέων παθογόνων με την ονομασία SAGO. Οι 26 εμπειρογνώμονες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 700 υποψηφίους με βάση την παγκόσμια επιστημονική τους εγκυρότητα και γνώση, την εμπειρία τους, καθώς και τη γεωγραφική τους προέλευση.
Τα προτεινόμενα μέλη διαθέτουν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς όπως την επιδημιολογία, την υγεία των ζώων, την οικολογία, την κλινική ιατρική, την ιολογία, την γονιδιωματική και μοριακή επιδημιολογία, την μοριακή βιολογία, την ασφάλεια τροφίμων, την βιοασφάλεια και την δημόσια υγεία
Η επιτροπή θα συμβουλεύσει τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση των παθογόνων με επιδημική και πανδημική δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2
Μετά από την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης δύο εβδομάδων ο ΠΟΥ θα λάβει τα σχόλια για τα προτεινόμενα μέλη και αφού τα επιβεβαιώσει η ομάδα θα έχει την πρώτη της συνάντηση.
Η εμφάνιση νέων ιών, όπως σημείωσε ο ΠΟΥ, με πιθανότητα να πυροδοτήσουν επιδημίες και πανδημίες είναι γεγονότα της φύσης και ενώ ο SARS-CoV-2 είναι ο πιο πρόσφατος τέτοιος ιός, δεν θα είναι ο τελευταίος. Η νεοσύστατη επιτροπή παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για καλύτερη καθοδήγηση μελετών που διερευνούν συγκεκριμένα παθογόνα υψηλής απειλής.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος