Γ. Δαμιανός, εκδότης: Δεν υπάρχει καμία πολιτική στήριξης για το βιβλίο

«Το βιβλίο πέρασε μια πολύ πολύ άσχημη περίοδο τα τελευταία χρόνια. Δεν ήμασταν άλλωστε ποτέ μια χώρα με ισχυρούς εκδότες» δηλώνει ο κος Γιώργος Δαμιανός, εκδότης. Γνωρίζοντας καλά το χώρο του βιβλίου από τη μέσα του πλευρά (υπεύθυνος του Εκδοτικού Οίκου 24 Γράμματα)σημειώνει ότι «Το βιβλίο ζει μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια. Μια αναγέννηση σε μια κοινωνία που βυθίζεται ολοένα κι αυτό είναι παράδοξο. Δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον είναι οι δύο Ελλάδες που ζουν ταυτόχρονα στον τόπο μας. Μια Ελλάδα που αντιστέκεται και μια Ελλάδα που βρίσκεται συνεχώς σε καθίζηση».

Επισκεπτόμενος την Κομοτηνή παρατήρησε πως πρόκειται για μια «λαμπρή εξαίρεση στην ζοφερή κατάσταση» κι όπως λέει «κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου είναι μια πόλη που ακόμη είναι ζωντανή, τα βιβλιοπωλεία της είναι ζωντανά, οι πολιτιστικοί της χώροι όπως η Βιβλιοθήκη της είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε».
Γράφουν περισσότεροι από όσους διαβάζουν; Τον ρωτήσαμε ομολογουμένως κάπως προβοκατόρικα για να τον ακούσουμε να απαντά χωρίς καμία αμφιβολία « Σαφέστερα είναι περισσότεροι αυτοί που διαβάζουν. Το παράπονο των εκδοτών είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε και καλύτερο επίπεδο συγγραφέων, μακάρι αυτοί που γράφουν να ήταν πιστοί βιβλιόφιλοι. Είναι το μεγάλο μας σφάλμα».
Τέλος, σε ερώτηση αν το βιβλίο χρειάζεται επιπλέον στήριξη; ο κος Δαμιανός απάντησε «Σαφώς και χρειάζεται στήριξη το βιβλίο» εξηγώντας « Δεν υπάρχει καμία πολιτική στήριξης για το βιβλίο. Καμία απολύτως, αν εξαιρέσεις το χαμηλό ΦΠΑ. Ζούμε μόνοι μας σε ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν ξέρω που μπορεί να καταλήξει. Βαλλόμεθα και από το διαδίκτυο, από το Ηλεκτρονικό Βιβλίο, από τα Μέσα, από την Τηλεόραση, από μια κοινωνία που απαξιώνει μέρα τη μέρα τον κόσμο του βιβλίου». Μην παραλείποντας να βάλει και έναν αισιόδοξο τόνο στη σύντομη κουβέντα μας «Παρόλο αυτά αντιστεκόμαστε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος