Ακατανόητη και εντελώς αβάσιμη χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάχο Σάντσεζ Αμορ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκει Λαγκοντίσνκυ την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανακηρυχθούν δέκα πρεσβευτές ως persona non grata όσον αφορά τις δηλώσεις τους για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Σημειώνουν μάλιστα πως η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να γίνει κατανοητή, ως προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε» καταλήγουν στην ανακοίνωση τους. Αναλυτικότερα η κοινή δήλωση αναφέρει:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν εναντίον 10 πρέσβεων για τη δήλωσή τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά είναι ακατανόητη και εντελώς αβάσιμη. Μπορούμε να την κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, εσωτερικά και διμερή. Δεν είναι αυτοί οι Πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι ευθύνη της Τουρκίας είναι να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά. Είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του τον Δεκέμβριο του 2019, και στη συνέχεια με έξι αποφάσεις και προσωρινό ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, όπως και την υποχρέωση να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση και για τον Selahattin Demirtaş.
Το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίστηκε στην Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία έχει σοβαρό έλλειμμα σε αυτούς τους τομείς που χρήζει επείγουσας διόρθωσης. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με συνολικές μεταρρυθμίσεις και όχι με κυρώσεις εναντίον εκείνων που απλώς απαιτούν αυτό που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σαφώς. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν συνεχώς επιθέσεις σε επικριτικές φωνές και παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία. Είναι κάτι παραπάνω από ατυχές που τώρα επιχειρήθηκε να φιμωθεί η κριτική από το εξωτερικό. Η θέση μας για την περίπτωση του Οσμάν Καβαλά και η κριτική για άλλα ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία θα παραμείνει απτόητη παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη.
Και οι ευρωβουλευτές συνέχισαν υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από τη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση που απλώς ελπίζαμε να ξεπεράσουμε. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των Οσμάν Καβαλά και Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει μια κοινή αντίδραση και, ενώ είναι ακόμα δυνατό, να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους να αποκλιμακώσουν».
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, ο μόνιμος εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία Νάχο Σαντζεζ Αμορ βρέθηκε στην Τουρκία και παρακολούθησε τη δίκη του κ. Καβάλα σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης
Σχετικό Άρθρο: Τουρκία – Υπόθεση Καβαλά: Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση των πρεσβειών
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος