Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ανησυχία ειδικών και γονέων για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, καθώς εκεί εκδηλώνεται η εκμετάλλευση ανηλίκων, επισημαίνεται από τον διεθνή οργανισμό «ECPAT INTERNATIONAL».
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο με 118 μέλη-εταίρους σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, που εργάζονται συλλογικά για τον τερματισμό της πορνείας και της εμπορίας παιδιών.
Όπως επισημαίνει η Θεοδώρα Χωραφά, δικηγόρος παιδικής προστασίας «ΑΡΣΙΣ», το 73% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο από το διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν έναν στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου και τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση αυξάνεται – τόσο ως προς τον αριθμό των παιδιών με πρόσβαση όσο και ως προς τον χρόνο που περνούν στο Διαδίκτυο. «Τα παιδιά ζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, ούτε είναι σε θέση να προστατευτούν».
Η μεγάλη διείσδυση του διαδικτύου και η διευρυνόμενη χρήση κινητών συσκευών επιτρέπει στους παραβάτες να κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας, να έρθουν σε επαφή, να παραπλανήσουν και να κακοποιήσουν παιδιά. Επιπλέον, η εύκολη διαθεσιμότητα κρυπτογραφημένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων και η εύκολη πρόσβαση στο «Darknet» διευκολύνουν τους δράστες να συνδέονται μεταξύ τους, να συνεργάζονται, να αποφεύγουν την ταυτοποίηση και να μοιράζονται υλικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα νομικό δίκτυ προστασίας απέναντι στην εκμετάλλευση ανηλίκων, ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να ασφαλίζουν κάποιες εφαρμογές, όπως π.χ. την σάρωση εικόνων, τονίζει η κ. Χωραφά. Ενώ οι πλατφόρμες των διαφόρων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό εν τούτοις δεν είναι μονίμως ενεργοποιημένα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος