Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα το πρωί υπεγράφη διμερής Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, σε εγκάρδιο κλίμα όπου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο Macron για την επίσκεψή του χθες και σήμερα στη Ρώμη.
“Η Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα το πρωί σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας. Η Γαλλία και η Ιταλία εδραιώνουν περαιτέρω τους διπλωματικούς, εμπορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς τους” τόνισε ο Draghi. “Από σήμερα είμαστε ακόμα πιο κοντά”.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η Συνθήκη είναι αποτέλεσμα μια μακράς και έντονης διαπραγμάτευσης”, του έργου Ιταλών και Γάλλων διπλωματών αλλά και πολιτικών και θεσμικών προσωπικοτήτων “που προώθησαν αυτή τη συμφωνία, πρωτίστως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella”.
“Η Ιταλία και η Γαλλία μοιράζονται πολύ περισσότερα από τα σύνορα. Η ιστορία μας, η τέχνη μας, οι οικονομίες μας και οι κοινωνίες μας είναι αλληλένδετες από αμνημονεύτων χρόνων” δήλωσε ο Draghi.
“Οι θεσμοί που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε βασίζονται στις ίδιες ρεπουμπλικανικές αξίες, στον σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, στον ευρωπαϊσμό” και υπενθύμισε ονόματα των πολιτικών πατέρων Jean Monnet, Robert Schuman, Altiero Spinelli και Alcide De Gasperi, περνώντας από σημαντικές προσωπικότητες όπως Stendhal, Umberto Eco, Mastroianni, Belmondo και Claudia Cardinale, χάρη στους οποίους “είμαστε γεμάτοι αναμνήσεις και κοινές αναφορές”.
Στην συνέχεια ο Ιταλός Πρωθυπουργός μίλησε για τα σημερινά κοινά, από την Παιδεία και την Εκπαίδευση έως και τις τραγωδίες που ενώνουν τις δύο Χώρες όπως την περίπτωση της Valeria Solesin “που δολοφονήθηκε μαζί με άλλους πολλούς πολίτες, Γάλλους και μη, στις άθλιες επιθέσεις στο Παρίσι, των οποίων μόλις συμπληρώθηκε η έκτη επέτειος.”
Κοινό μέτωπο των δύο Χωρών αποτελεί και η “κοινή δέσμευση κατά της τρομοκρατίας του παρελθόντος και του παρόντος, που οδήγησε στην κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά ορισμένων δραστών πολύ σοβαρών εγκλημάτων”, για την οποία ο Draghi ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Macron.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Draghi αναφέρθηκε και στην κοινή προσπάθεια “υπέρ της σταθερότητας στη Λιβύη” και στο γεγονός πως οι δύο Χώρες είναι “Σύμμαχοι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής” και υπογράμμισε πως “η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας στην προσεχή εξάμηνη προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Η Συνθήκη προκύπτει από την επίγνωση του βάθους των δεσμών μας” τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στην ομιλία του.
“Επεμβαίνουμε σε κρίσιμους τομείς για τις χώρες μας: από την ασφάλεια στη δικαιοσύνη, από την έρευνα στη βιομηχανία” και “ξεκινάμε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες”.
Σημειωτέον, ο Draghi αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας “Ιταλο-Γαλλικής Δημόσιας Υπηρεσίας και μιας κοινής επιχειρησιακής μονάδας για την υποστήριξη της Αστυνομίας”, στην προώθηση των σχέσεων “μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών” μέσω μιας Επιτροπής “Διασυνοριακής Συνεργασίας”.
Σημαντική και η αναφορά στον τομέα της μετανάστευσης, όπου “αναγνωρίζουμε την ανάγκη για μια κοινή πολιτική διαχείρισης και ασύλου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, βασισμένη στις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης”.
Επίσης, ο Draghi τόνισε την δέσμευση για την προστασία των γεωργικών συστημάτων (“αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητά τους”) και επίσης την αρχή νέων μορφών συνεργασίας “στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, στην έρευνα και την καινοτομία”.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της ομιλίας του Draghi είναι η ανακοίνωση ενός μηχανισμού με τον οποίο “τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο, ένας Ιταλός υπουργός θα παρίσταται σε ένα Συμβούλιο Υπουργών της Γαλλικής Κυβέρνησης, και αντίστροφα”.
Το μήνυμα του Ιταλού Πρωθυπουργού κλείνει με το νόημα της Συνθήκης “ότι η κυριαρχία μας, κατανοητή ως η ικανότητά μας να κατευθύνουμε το μέλλον, μπορεί να ενισχυθεί μόνο μέσω μιας κοινής διαχείρισης κοινών προκλήσεων” και τονίζοντας πως “εκτός από την εδραίωση των διμερών μας σχέσεων, η συμφωνία σκοπεύει να ευνοήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης” και πως η εν λόγω Συνθήκη “σηματοδοτεί την αρχή αυτού του δρόμου”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος