Γνωστός από το 1990 ο αρχαιολογικός χώρος στο Κάτω Πολυδένδρι, αποκαλύπτεται σταδιακά και φέρνει στο φώς νέα ευρήματα, εκ των οποίων οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για την αρχαία Μελίβοια.
Κοντά στην Αγιά Λαρίσης και σε απόσταση γύρω στα 7 χιλ. από την θάλασσα, οι αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να ερευνά τα τελευταία τριάντα χρόνια και οι κόποι των αρχαιολόγων φαίνεται πως ανταμείβονται.
Η Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας τοποθετεί τα ευρήματα στον λόφο επάνω από το λιμάνι του Αγιοκάμπου, όπου η αρχαιολογική υπηρεσία είχε αποκαλύψει παλαιότερα ένα τείχος του 3ου αιώνα π.Χ.. Εν τούτοις, έως πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν την περιοχή με την αρχαία Μελίβοια.
Η αρχαία Μελίβοια, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρώτη αναφορά γίνεται στον Όμηρο ως πατρίδα του βασιλιά Φιλοκτήτη, ο οποίος συμμετείχε στον τρωικό πόλεμο, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στις ακτές της Σηπιάδας εκβράστηκαν τα απομεινάρια των περσικών πλοίων που καταστράφηκαν στην ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ., που διεξήχθη την ίδια περίοδο (Αυγούστου- Σεπτεμβρίου) με την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνος. Σύμφωνα με τον ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο η αρχαία Μελίβοια καταστράφηκε, εκθεμελιώθηκε από τον στρατηγό Γάϊο Οκτάβιο το 168 π.Χ. μετά την μάχη της Πύδνας.
Τα ευρήματα που βρέθηκαν το 1990 και φιλοξενούνται στο μουσείο του Βόλου δεν ήταν ικανά να ταυτοποιήσουν την πόλη.
Μια λακωνικού τύπου πινακίδα με εγχάρακτη την ονομασία Μελίβοια, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του Ιουλίου 2021, συμβάλει στην πεποίθηση ότι η αρχαία πόλη βρίσκεται σε αυτό το σημείο, εξηγεί η αρχαιολόγος Νεκταρία Αλεξίου. Επρόκειτο για μια μικρής κλίμακας έρευνα σωστικού χαρακτήρα, που αποκάλυψε ένα κτήριο του 3ου -2ου αιώνα π.Χ., των ελληνιστικών χρόνων, με εξωτερικό τοίχο ύψους 1,4 μ.. Η πόλη άκμασε κυρίως τον 4ο π.Χ. αιώνα, και έκοβε δικά της νομίσματα χάλκινα και αργυρά, που απεικόνιζαν στην μια όψη τον θεό Διόνυσο ή την νύμφη Μελίβοια και στην άλλη τσαμπιά σταφύλια. Οι έρευνες αποκάλυψαν την ύπαρξη ιερού και κεφάλια σε φυσικό μέγεθος, ενώ θεωρείται ότι οι κάτοικοι προσέφεραν αναθήματα στον θεό για την προστασία των παιδιών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος