Αλλαγή των κανόνων της ΕΕ ώστε να μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που είναι σχετικές με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαφάσισε το Εcofin την Τρίτη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν έως το 2030 ορισμένους από τους υφιστάμενους χαμηλούς συντελεστές σε ορυκτά καύσιμα ή άλλα προϊόντα που αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ να επιτύχουν τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050.
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι υψηλότερος από 15%, εκτός από μία λίστα εξαιρέσεων όπου ο μειωμένος συντελεστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%. Οι συντελεστές ΦΠΑ διαφοροποιούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των προϊόντων. Ορισμένες χώρες έχουν επίσης συμφωνήσει ειδικούς συντελεστές για συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι εξαιρέσεις για τα χημικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως την 1η Ιανουαρίου 2032, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την προσαρμογή των αγροτών με μικρές εκμεταλλεύσεις.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν την οικονομία πιο κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, όπως στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και το live streaming πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Έχοντας την εμπειρία από την πανδημία της COVID-19, οι υπουργοί συμφώνησαν να εντάξουν στη λίστα με τα προϊόντα που υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ τον εξοπλισμό για την προστασία της υγείας, όπως τις μάσκες και άλλα ιατρικά είδη που θεωρούνται αναγκαία για ΑμεΑ.
Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι επίσης δυνατόν να εφαρμοστούν σε προϊόντα που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ποδήλατα, τα συστήματα πράσινης θέρμανσης και τα ηλιακά πάνελ που είναι εγκατεστημένα σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.
Οι χαμηλότεροι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμοστούν μετά τη διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να γίνει έως τον Μάρτιο του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος