Κομοτηνή – Α. Τζαμπαζλή: Ας αγκαλιάσουν όλοι το Παράρτημα Αποθεραπείας κι Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία

Το « Santa Run της Κομοτηνής» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:30, στο Δημοτικό Πάρκο Αγίας Παρασκευής της Κομοτηνής με τους συμμετέχοντες να στηρίζουν το Παράρτημα Αποθεραπείας κι Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Ευχαριστώντας τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας και την κα Α.Τσολάκη προσωπικά η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας αν.Μ.Θ. κας Αναστασία Τζαμπαζλή τόνισε πως το ενδιαφέρον όλων είναι συγκινητικό.

Η δομή της Αιγείρου, η οποία λειτουργεί από το 1973, φιλοξενεί παιδιά από 13 ετών μέχρι και 55. «Εμείς τα λέμε παιδιά γιατί είναι άτομα που παρουσιάζουν βαριές εγκεφαλίτιδες, πολύ μεγάλη νοητική υστέρηση , με παραπληγίες. Είναι δύσκολα περιστατικά» είπε η κα Τζαμπαζλή μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (7-12-2021) με αφορμή το σημερινό event. Στάθηκε στο γεγονός ότι είναι μια «κλειστή δομή», στην οποία διαμένουν τα παιδιά. Ενώ υπάρχουν στην αν.Μ.Θ. άλλες τρεις οι οποίες είναι «ανοικτές». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάνε το πρωί να απασχοληθούν με δημιουργίες από κερί και πηλό και να αποχωρήσουν το μεσημέρι μετά το φαγητό τους. «Η δομή της Αιγείρου είναι από τις πιο δύσκολες σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά εκεί είναι με πολύ βαριά νοητική υστέρηση, τα περισσότερα είναι κλινήρη. Έντεκα από τα 40 παιδιά ωστόσο είναι αυτοεξυπηρετούμενα έως ημι-εξυπηρετούμενα, χρειάζονται και κάποια στήριξη . Παραμένοντας στη δομή δέχονται υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλευτική φροντίδα, υπηρεσίες από φυσικοθεραπευτή .»

Όπως τόνισε η κα πρόεδρος “την νέα χρονιά θα λειτουργήσει ένα Τμήμα Υδροθεραπείας το οποίο εδώ και είκοσι χρόνια υπήρχε μόνο το κομμάτι της πισίνας, χωρίς τον εξοπλισμό, αυτή τη στιγμή με μικρό κόστος λύνουμε το πρόβλημα και θα είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση γι αυτά τα παιδιά”.

27 αγόρια και 13 κορίτσια -με τη δομή να έχει δυνατότητα φιλοξενίας 50 παιδιών- με το μεγαλύτερο να έχει ήδη συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής στη Δομή. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Δομή με εισαγγελική εντολή και τα υπόλοιπα με γονείς είτε που έχουν «φύγει» είτε που δεν μπορούν οι ίδιοι να τα φροντίσουν. Οι υπάλληλοι είναι 35 άτομα, εκ των οποίων οι 27 με μόνιμη θέση εργασίας.Οι υπόλοιποι άτομα επικουρικού προσωπικού ανάλογα με την ειδικότητα που χρειάζονται. “Προσελήφθη φέτος μόνιμο προσωπικό (με την 7Κ). Μετά από 10 χρόνια έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη άλλων 7 υπαλλήλων σε αυτές τις δομές πρέπει το προσωπικό να είναι μόνιμο και όχι με τρίμηνες και τετράμηνες προσλήψεις υπαλλήλων. Οι μόνιμοι υπάλληλοι γνωρίζουν τις συνήθειες των παιδιών, ζουν όλη την ημέρα μαζί και τα καταλαβαίνουν καλύτερα” ανέφερε η δραστήρια πρόεδρος.

Όσον αφορά στην αλληλεγγύη που θα μπορούσε να επιδείξει η Τοπική Κοινωνία; Η αρχή γίνεται με την ανακαίνιση του χώρου του καλυμμένου αίθριου που ενώνει το παλιό με το καινούργιο κτίριο και τη διαμόρφωσή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα όργανα – παιχνίδια παιδικής χαράς γι α τα παιδιά που μπορούν. Η Πανδημία στέρησε από το Κέντρο τη συνδρομή των εθελοντών λόγω της αυστηρής τήρησης του πρωτοκόλλου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν “χάσαμε” κανένα παιδί από καμία δομή λόγω του κορονοϊού, πήγαμε τόσο πολύ καλά γιατί λειτουργούμε σαν μια οικογένεια» είπε η πρόεδρος στέλνοντας το μήνυμά της: “Είμαστε όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» καλώντας μάλιστα όλους να στηρίξουν την προσπάθεια χαρίζοντας ένα χαμόγελο στα παιδιά που διαφέρουν αλλά έχουν ίσα δικαιώματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος