Κομοτηνή: Σύσταση για περιορισμό της ελεύθερης βόσκησης των οικόσιτων πουλερικών λόγω της γρίπης Η5Ν8

Να μην αφήνουν ελεύθερη τη βόσκηση των οικόσιτων πτηνών συστήνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες μικρών εκτροφών (παραδοσιακά κοτέτσια) στους οικισμούς της αν.Μ.Θ. λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων του ιού γρίπης Η5Ν8 σε πτηνά στη γειτονική Βουλγαρία.

«Να μην επιτρέπεται η ελεύθερη βόσκηση, να είναι περιορισμένη» δήλωσε ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής περιφέρειας αν.Μ.Θ., ο κος Νίκος Φωτεινιάς μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (4-1-2022). Όπως είπε «δεν απαγορεύεται, αλλά γίνεται σύσταση, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία όσο το δυνατόν καλύτερα».

Κομοτηνή: Σύσταση για περιορισμό της ελεύθερης βόσκησης των οικόσιτων πουλερικών λόγω της γρίπης Η5Ν8
Ο κος Νίκος Φωτεινιάς

Στόχος, σε περίπτωση κρούσματος, όπως εξήγησε, να είναι ελεγχόμενη η διασπορά, να μην βάλει δηλαδή  το ένα κρούσμα σε κίνδυνο μια ευρύτερη περιοχή. «Τα πτηνά θα πρέπει να είναι περιορισμένα σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους, ώστε να διαπιστώνεται η υγεία τους, δηλαδή αν τρώνε κανονικά ή αν είναι άρρωστα. Αν διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες τους ότι κάτι ανησυχητικό, τότε θα πρέπει να ενημερώσουν το αγροτικό κτηνιατρείο της περιοχής τους».
Ο ένας θάνατος πτηνού δεν θα πρέπει να τους ανησυχήσει, αλλά αντίθετα οι 3 και 4 θα πρέπει να τους κινητοποιήσουν. «Όταν διαπιστώσουν περισσότερους από έναν θανάτους, τριών – τεσσάρων πτηνών ταυτόχρονα, (ενν. τότε θα πρέπει να ενημερώσουν) γιατί αυτό «μαρτυρά» τη διασπορά ενός νοσήματος που μεταφέρεται, του νοσήματος της γρίπης των πτηνών».

Τέλος, δεν παρέλειψε να συμβουλέψει τους κατοίκους των χωριών που έχουν τις μικρές αυτές μονάδες εκτροφής, τα δικά τους παραδοσιακά κοτέτσια δηλαδή, με λίγα οικόσιτα πουλερικά εντός τους ή με λίγα περισσότερα από ό,τι η πλειοψηφία των συγχωριανών τους, ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή. «Οι άνθρωποι που είναι δίπλα σε αυτά και έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους θα πρέπει να φορούν γάντια, μάσκες και φόρμες» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος