Πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός μετά την παραλλαγή Όμικρον

Εξελικτικοί βιολόγοι και επιδημιολόγοι μελετούν παλαιότερους κορονοϊούς για να προβλέψουν αν ο SARS-CoV-2 θα μεταμορφωθεί σε κάτι ήπιο, όπως το κοινό κρυολόγημα, σε κάτι πιο απειλητικό όπως η γρίπη, ή σε κάτι πολύ πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο. Οι επιστήμονες εστιάζουν σε δύο τύπους μεταλλάξεων του κορονοϊού, σύμφωνα με το Nature.

Ο πρώτος τύπος μετάλλαξης καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό ή μεταδοτικό, επιτρέποντάς του να πολλαπλασιάζεται γρήγορα μέσα στο σώμα ενός ατόμου, αυξάνοντας έτσι το ιικό του φορτίο και την πιθανότητα να τον μεταδώσει σε άλλους. Αυτό είναι το πρώτο είδος μετάλλαξης που αναπτύσσουν οι περισσότεροι ιοί.

Οι παραλλαγές Δέλτακαι Όμικρον, για παράδειγμα, πολλαπλασιάζονται ταχύτερα στους αεραγωγούς των ανθρώπων από ό,τι τα αρχικά στελέχη. Αυτό βοήθησε τον ιό να εξαπλωθεί ταχύτερα σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Καθώς όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και αναπτύσσουν αντισώματα μέσω προηγούμενων λοιμώξεων, οι ιοί αρχίζουν να αναπτύσσουν το δεύτερο είδος μετάλλαξης που επιτρέπει στον ιό να παρακάμπτει την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου. Αυτή η μετάλλαξη απασχολεί περισσότερο τους ερευνητές επειδή επιτρέπει στον ιό να παρακάμψει την ανοσία που προσφέρουν οι εμβολιασμοί καθώς και τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων λοιμώξεων.

Ο εξελικτικός βιολόγος Τζέσι Μπλουμ βρήκε αυτό ακριβώς το είδος μετάλλαξης σε έναν από τους τέσσερις εποχικούς κορονοϊούς του ήπιου κρυολογήματος που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων εδώ και δεκαετίες. Εξετάζοντας δείγματα ανθρώπινου αίματος από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, ο ερευνητής βρήκε ενδείξεις για το πώς εξελίχθηκαν αυτοί οι ιοί με την πάροδο του χρόνου.

Ένας τέτοιος κορονοϊός (με την ονομασία 229E) εξελίχθηκε σταδιακά ώστε να αποφεύγει την ανοσία που παρέχουν τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις. Οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον αναπτύχθηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Στις αρχές της πανδημίας, η αλληλούχιση του γονιδιώματος, έδειξε ότι ο κορονοϊός ανέπτυσσε «μεταλλάξεις ενός και μόνο γράμματος» περίπου μία φορά το μήνα. Αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές τον έκαναν ελαφρώς πιο μεταδοτικό.

Οι πιο γνωστές και πιο διαδεδομένες παραλλαγές -όπως οι Άλφα, Δέλτα, Γάμμα και Όμικρον – έγιναν όλες πιο μεταδοτικές κυρίως λόγω των αλλαγών στις πρωτεΐνες-ακίδες τους, οι οποίες καθορίζουν την ικανότητα ενός ιού να προσκολλάται και να πολλαπλασιάζεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν της Δέλτα. Η γρήγορη άνοδος της Όμικρον στη Νότια Αφρική και, αργότερα, στις ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι ανέπτυξε και άλλες μεταλλάξεις που της επέτρεψαν να αποφεύγει την ανθρώπινη ανοσία.

Πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός μετά την παραλλαγή Όμικρον
(Nature/Covariants.org)

Οι προηγούμενες παραλλαγές μοιράζονταν επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό: επιδείνωναν την υγεία των ανοσοκατεσταλμένων και των ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα ήταν χειρότερα και οι ασθενείς παρέμεναν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι παρατεταμένες λοιμώξεις έκαναν τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι ίσως ο ιός είχε βρει έναν τρόπο να συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυξάνοντας τη συμπτωματική περίοδο, ο ιός μπορούσε να μολύνει περισσότερους ανθρώπους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς ορισμένες χώρες αίρουν τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους. Η άνοδος των κρουσμάτων με μακρές περιόδους συμπτωμάτων θα δώσει στον ιό χρόνο να προσαρμοστεί και να μεταλλαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό και στις κοινότητες.

Για να επιβιώσει, ωστόσο ο κορονοϊός, θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο ειδών μεταλλάξεων: να αναπαραχθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά και να διατηρήσει τους ανθρώπους αρκετά υγιείς ώστε να μολύνουν και άλλους, δήλωσε στο Nature ο Τρέβορ Μπέντφορντ, εξελικτικός βιολόγος στο ερευνητικό κέντρο Fred Hutchinson. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές λένε ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα έχουν όλο και πιο ήπια συμπτώματα.

Ο Μπλουμ δήλωσε επίσης ότι ο νέος κορονοϊός απλά δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό ή τη χημική σύνθεση των πρωτεϊνών-ακίδων του για να γίνει πιο μεταδοτικός. Αν το κάνει, τότε κινδυνεύει να μην συνδεθεί σωστά με τα ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης, εάν οι μελλοντικές παραλλαγές συνεχίσουν να επιστρέφουν με τροποποιημένες ακίδες, ο ανθρώπινος οργανισμός θα μπορούσε σταδιακά να αναπτύξει μια φυσική ανοσία που ο ιός θα δυσκολευόταν να παρακάμψει.

ΠΗΓΗ: Newsweek

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος