Την αξιοπιστία των rapid tests αναφορικά με την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον επιχειρεί να εξηγήσει σε άρθρο της η Wall Street Journal, αναφερόμενη σε σχετική έρευνα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα «καλά νέα» αφορούν στο ότι τα rapid test μπορούν σίγουρα να ανιχνεύσουν την Όμικρον, ωστόσο «τα κακά νέα» είναι ότι κάποιες από τις έρευνες δείχνουν ότι τα rapid test μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα σε αυτή από ότι σε άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
Σημειώνεται συγκεκριμένα, ότι τα τεστ μπορεί να δείχνουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά, ειδικά τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης.
«Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ μπορεί να αποδίδουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά, ειδικά τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης. Και τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μικρή μελέτη υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί προτού λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε ένα γρήγορο τεστ» τονίζεται.
«Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επανειλημμένα τεστ»
«Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επανειλημμένα τεστ σε διάστημα μερικών ημερών για να έχετε ένα ακριβές αποτέλεσμα. Εάν κάνετε τεστ πριν από μια συγκέντρωση σε εσωτερικό χώρο, εξακολουθείτε να ρισκάρετε» αναφέρεται ακόμα.
Ειδικότερα, στην έρευνα σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα είναι «μικτά». Η έρευνα εξέτασε διαφορετικά τεστ σε διαφορετικές χώρες, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Από την πλευρά του πάντως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει στα τέλη Δεκεμβρίου: «Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον αλλά μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία».
Η εν λόγω μελέτη περιελάβανε δεδομένα από 30 άτομα που έκαναν καθημερινά τεστ PCR με βάση το σάλιο και rapid tests με ρινικό δείγμα τον Δεκέμβριο σε πέντε χώρους εργασίας σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.
Το σύνολο των εργαζομένων ήταν εμβολιασμένοι και αρκετοί είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση. Τα rapid tests παρήγαγαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για δύο ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ PCR, παρόλο που οι περισσότεροι είχαν αρκετά υψηλά επίπεδα ιού για να μολύνουν άλλους ανθρώπους, εξήχθη από τη μελέτη.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα μετέφεραν τον ιό σε άλλους κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που χρειάστηκαν για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα από ένα rapid test.
Με την Όμικρον, οι άνθρωποι ήταν πολύ μολυσματικοί προτού ένα rapid test δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα, επισημαίνει ο Μπλιθ Άνταμσον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infectious Economics, εταιρείας συμβούλων Δημόσιας Υγείας.
Η σωστή χρήση των rapid test
Η χρησιμότητα των rapid test είναι δεδομένη, εφόσον όμως γίνουν την κατάλληλη στιγμή, σημειώνεται.
«Επειδή τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα rapid tests μπορεί να αποδίδουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά στην αρχή μιας λοίμωξης από το Όμικρον, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβετε ακριβές αποτέλεσμα εάν περιμένετε μία ή δύο ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων για να κάνετε το τεστ», τονίζει η Κατελίν Γετελίνα, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
«Εφόσον το τεστ σας είναι αρνητικό, κάντε ένα δεύτερο τεστ μία ή δύο ημέρες αργότερα ή κάντε μια εξέταση PCR εάν μπορείτε. Έχετε υπόψιν σας τους περιορισμούς των rapid tests εάν σκέφτεστε να τα χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε άτομα πριν από συγκεντρώσεις. Τα rapid tests πριν από έναν γάμο ή άλλη μεγάλη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να μην εντοπίσουν τις πρώιμες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικές», αποσαφηνίζει ο Δρ Άνταμσον.
Εφόσον έχετε θετικό rapid test, σχεδόν σίγουρα έχετε Covid-19, λέει ο Δρ Γκρονβάλ.
«Τα ψευδώς θετικά είναι δεν συναντώνται συχνά, ειδικά όταν τα ποσοστά κρουσμάτων είναι τόσο υψηλά όσο είναι τώρα. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσετε ένα θετικό αποτέλεσμα ταχείας δοκιμής με ένα PCR, εκτός εάν το απαιτήσει κάποιος εργοδότης ή άλλο ίδρυμα», λέει ακόμα.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος