Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει και ένα νέο πεδίο επενδύσεων το οποίο δεν είναι ακόμη σχετικά γνωστό. Επενδυτές πληρώνουν εκατομμύρια για οικόπεδα που δεν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ή το Μπέβερλι Χιλς. Στην πραγματικότητα, αυτά τα οικόπεδα δεν είναι καν στη Γη, αλλά σε εικονικoύς κόσμους (metaverse).
Σύμφωνα με το CNBC, από τότε που το Facebook έγινε Meta, οι τιμές των ψηφιακών οικοπέδων έχουν αυξηθεί έως και 500%. Μια εταιρεία ανέφερε ότι ξόδεψε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια για οικόπεδα στο Decentraland, ένα metaverse ανοικτού κώδικα που βασίζεται στην κρυπτογράφηση. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εικονικά οικόπεδα στην πλατφόρμα ως NFTs, με το κρυπτονόμισμα MANA. Μια άλλη εταιρεία αποκάλυψε ότι ξόδεψε 4,3 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα οικόπεδο στο metaverse της Atari, το Sandbox.
A patch of virtual real estate sold for a record $2.4 million worth of cryptocurrency. The plot exists in the online environment 'Decentraland,' where users can buy land, visit buildings and meet people as avatars https://t.co/NoDHHhVBrY pic.twitter.com/V8B9KWJOEq
— Reuters (@Reuters) November 24, 2021
«Το metaverse είναι η συνέχεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Άντριου Κίγκελ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tokens.com με έδρα το Τορόντο, η οποία επενδύει σε ακίνητα στο metaverse και σε μη ανταλλάξιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (NFT).
«Μπορείτε να πάτε σε ένα καρναβάλι, σε μια μουσική συναυλία ή σε ένα μουσείο», πρόσθεσε.
Σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν ως avatar, όπως και σε ένα βιντεοπαιχνίδι με πολλούς παίκτες. Σήμερα, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους κόσμους μέσω μιας οθόνης υπολογιστή, αλλά η Meta και άλλες εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν καθηλωτικούς κόσμους 360 μοιρών, στους οποίους οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας όπως το Oculus της Meta.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Grayscale που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο εγγύς μέλλον.
Ένας άλλος δημοφιλής ψηφιακός κόσμος είναι και το Sandbox, όπου η εταιρεία ανάπτυξης εικονικών ακινήτων της Τζανίν Γιόριο, Republic Realm, επένδυσε 4,3 εκατομμύρια δολάρια για ένα αγροτεμάχιο εικονικής γης. Η Γιόριο είπε στο CNBC ότι η εταιρεία της πούλησε 100 εικονικά ιδιωτικά νησιά πέρυσι για 15.000 δολάρια το καθένα.
«Σήμερα, πωλούνται για περίπου 300.000 δολάρια το καθένα, όσο κοστίζει και μια μέση κατοικία στην Αμερική», δήλωσε.
«Για κάποιους, ο ψηφιακός κόσμος είναι εξίσου σημαντικός με τον πραγματικό», είπε στο CNBC ο μεσίτης ακινήτων Όρεν Αλεξάντερ. «Δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύουμε εσείς και εγώ, αλλά με το τι κάνει το μέλλον».
GM 2022😍 pic.twitter.com/O8fL4HjXfx
— Decentraland (@decentraland) January 1, 2022
Ακριβώς όπως τα ακίνητα στον πραγματικό κόσμο, ο Κίγκελ λέει ότι το metaverse έχει να κάνει με τρία πράγματα: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία.
«Υπάρχουν περιοχές όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στο metaverse, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Αυτές οι περιοχές θα είναι σίγουρα πολύ πιο πολύτιμες από τις περιοχές που δεν γίνονται εκδηλώσεις», εξήγησε ο Κίγκελ.
Η αγορά εικονικής γης είναι αρκετά απλή και γίνεται είτε απευθείας στην εκάστοτε πλατφόρμα είτε μέσω ενός προγραμματιστή. Οι επενδυτές χτίζουν στη γη τους και την καθιστούν διαδραστική. Μπορούν να τη διακοσμήσουν, να την αλλάξουν και να την ανακαινίσουν.
Οι εμφανίσεις και τα σόου διασημοτήτων έχουν γίνει αρκετά συνηθισμένα, όπως οι συναυλίες του Fortnite, και μάλιστα, κάποιοι όπως ο Snoop Dogg και η Paris Hilton έχουν περιουσία σε αυτούς τους ψηφιακούς κόσμους. Η παρουσία διασημοτήτων στο παιχνίδι αυξάνει και την αξία των ακινήτων. Για παράδειγμα, ο Snoop Dogg χτίζει μια εικονική έπαυλη σε ένα οικόπεδο στο Sandbox και κάποιος πλήρωσε πρόσφατα 450.000 δολάρια για να γίνει γείτονάς του.
Ωστόσο η Γιόριο προειδοποιεί ότι η επένδυση σε ψηφιακά ακίνητα είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση.
«Είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο. Θα πρέπει να επενδύετε μόνο κεφάλαια που είστε προετοιμασμένοι να χάσετε», είπε στο CNBC. «Είναι εξαιρετικά κερδοσκοπικό. Είναι επίσης βασισμένο στην τεχνολογία blockchain. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η κρυπτογράφηση είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Αλλά μπορεί επίσης να είναι και κερδοφόρο».
Ο Μαρκ Σταπ, καθηγητής θεωρίας και πρακτικής της αγοράς ακινήτων στο Arizona State University, συμφωνεί. «Δεν θα έβαζα χρήματα σε κάτι που δεν θα με ενδιέφερε να χάσω. Αν συνεχιστεί να εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε μάλλον πρόκειται για φούσκα».
ΠΗΓΗ: CNBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος