Tον κίνδυνο των «αόρατων πολέμων» και τη χρήση των πάντων ως όπλων τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τι ακολουθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ;»
«Στρατιωτικές συγκρούσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι οι «αόρατοι πόλεμοι παντού» και η χρήση των πάντων ως όπλων:των μεταναστών, των εμβολίων, της ενέργειας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη και η ασφάλειά της βρίσκονται σε κίνδυνο. Χρειαζόμαστε απαντήσεις για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη , το ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και για τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Όσον αφορά το θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην ήπειρό μας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό στα ουκρανικά σύνορα. Εκφράζει ανοιχτές απειλές για χρήση βίας εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Διακυβεύονται η μοίρα της Ουκρανίας αλλά και οι ευρύτερες αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Υπογράμμισε ότι η παρούσα «κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει πίσω τη σελίδα της ιστορίας, να γυρίσει το ρολόι πίσω σε σφαίρες επιρροής που ανήκουν στο παρελθόν».
Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο ενεργειακό, σημειώνοντας ότι «υπάρχει η ενεργειακή διάσταση, όπου και πάλι ο ρόλος της ΕΕ είναι βασικός».
«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την ρωσική ενέργεια κι αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μας με την Ρωσία . Είναι πολύ σημαντικό το να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία, στο γεωπολιτικό πεδίο αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι « θα επηρεάσει επίσης τους άμεσους γείτονές μας στην Μεσόγειο» .
Τέλος, όσον αφορά στην στρατηγική πυξίδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να σώσει πολίτες σε μια κατάσταση όπως είδαμε στο Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι. Ή να παρέμβει γρήγορα σε μια κρίση όπου η βία απειλεί τις ζωές των αμάχων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε την ανάπτυξη μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ που θα μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε γρήγορα έως και 5.000 στρατιώτες για διαφορετικούς τύπους κρίσεων».
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βρυξέλλες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος