Οι απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας ζήτησαν για πρώτη φορά επίσημα την επιστροφή των κοσμημάτων του στέμματος, κρυμμένα για σχεδόν 76 χρόνια σε ένα χρηματοκιβώτιο στην Τράπεζα της Ιταλίας, εν μέσω ενός μακροχρόνιου μυστηρίου σχετικά με την ιδιοκτησία τους.
Στις 5 Ιουνίου 1946, τρεις ημέρες αφότου οι Ιταλοί ψήφισαν για την κατάργηση της μοναρχίας και εννέα ημέρες πριν ο βασιλιάς Ουμπέρτος Β’ εξοριστεί με άλλους κληρονόμους, η Τράπεζα ανέλαβε τα κοσμήματα – περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια σε καρφίτσες και περιδέραια που φορούσαν διάφορες βασίλισσες και πριγκίπισσες.
Ο Ουμπέρτος Β’ ανέθεσε στον Φαλκόνε Εωσφόρο, τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου, να φέρει τα κοσμήματα για φύλαξη στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος αργότερα έγινε πρωθυπουργός,.
Τα κοσμήματα λέγεται ότι ήταν το μοναδικό μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους απογόνους των Σαβοΐας, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Ουμπέρτο Β’, Βιτόριο Εμανουέλ ντι Σαβοΐα και τριών κορών του, για να τα αποκτήσουν.
Η οικογένεια ελπίζει επίσης ότι το αινιγματικό μήνυμα που υπήρχε δίπλα στο σεντούκι του θησαυρού μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί ότι τα κοσμήματα ανήκουν σε αυτούς και όχι στο κράτος.
Ο Σέρτζιο Ορλάντι, δικηγόρος της οικογένειας, είπε στην Corriere della Sera: «Η οικογένεια Σαβοΐας θα πάρει πίσω τα κοσμήματά της».
Η τράπεζα έχει ήδη απορρίψει το άτυπο αίτημα για την επιστροφή των κοσμημάτων και τώρα η οικογένεια υπέβαλε επίσημο αίτημα. Μόνο το 2002, επετράπη στους άρρενες απόγονους της Σαβοΐας να επιστρέψουν στην Ιταλία από την εξορία στην Ελβετία.
Αυτό που είναι υπέρ της οικογένειας Savoy είναι ότι τα κοσμήματα ήταν είτε δώρο από διάφορους ευγενείς είτε προσωπικές αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δόθηκαν στην οικογένεια για να τα φορέσει σε επίσημες περιστάσεις. Δεν είναι γνωστό πόσο αξίζουν τα κοσμήματα, αν και γενικά υπολογίζεται μεταξύ 18 και 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος