Παραδόθηκε από τον υπουργό Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνιος στην Ομοσπονδία Δήμων και Περιφερειών της Ισπανίας (FEMP) η λίστα με τα περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία η Καθολική Εκκλησία παραδέχεται ότι δεν είναι δικά της.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Καθολική Εκκλησία παραδέχεται ότι τα ακίνητα αυτά έχουν καταγραφεί ως ιδιοκτησία της παρότι δεν της ανήκουν.
Μεταξύ των πιο εμβληματικών περιουσιακών στοιχείων που η εκκλησιαστική ιεραρχία έχει οικειοποιηθεί για λίγα μόλις ευρώ και που αποτελούν μνημεία της ανθρωπότητας, είναι το Τζαμί της Κόρδοβας το 2006, η Giralda και ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης το 2010 και ο Καθεδρικός Ναός της Θαραγόθα. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει επίσης τους καθεδρικούς ναούς του Βαγιαδολίδ, της Γρανάδας, της Χάκα και της Μάλαγα.
Τώρα η Ομοσπονδία Δήμων και Περιφερειών της Ισπανίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να συστήσει επιτροπές οι οποίες θα αναζητήσουν τους πραγματικούς δικαιούχους τους.
Ιστορικά το 1998, η κυβέρνηση Αθνάρ με διάταγμά της διευκόλυνε την καταχώριση περιουσιακών στοιχείων από την Καθολική Εκκλησία μέσω μιας ειδικής διαδικασίας που απαιτούσε μόνο την πιστοποίηση της εκκλησίας. Μεταξύ 1998 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, η Καθολική Εκκλησία κατέγραψε 34.961 περιουσιακά στοιχεία με αυτό το διάταγμα. Από αυτά περίπου 20.000 αποτελούν χώρους λατρείας.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, διάφορες οργανώσεις πολιτών ζητούσαν την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων που η Εκκλησία είχε ιδιοποιηθεί παράτυπα, και απαίτησαν να οδηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο φρανκικός νόμος που επέτρεπε στους επισκόπους να καταχωρούν κτήματα και ακίνητα μόνο με το λόγο τους, σαν να ήταν συμβολαιογράφοι.
Ο υπουργός Προεδρίας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει η διερεύνηση της νομικής θέσης στην οποία βρίσκονται τα 35.000 ακίνητα σε συνεργασία με την ισπανική Καθολική Εκκλησία.
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος