Κροατία: Τρεις φορές περισσότερη θνησιμότητα στο κύμα της Όμικρον σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ

Είναι αξιοσημείωτο σε πόσο δυσμενή θέση είναι η Κροατία αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων από τη νόσο Covid-19 κατά το τελευταίο κύμα της πανδημίας που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον, γράφει η Jutarnji list.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς 

Εκτιμάται ότι οι διαφορές του αριθμού των θανάτων κατά το κύμα Όμικρον έχουν αυξηθεί δραστικά σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν λάβουμε υπόψη ότι στη γηραιά ήπειρο η αρχή της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής όμικρον, δηλαδή η καταστολή της μέχρι τώρα κυρίαρχης παραλλαγής δέλτα, ήταν τα μέσα Οκτωβρίου 2021, τότε φαίνεται ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 397 ανά εκατομμύριο (από 1.746 σε 2.143)).

Ωστόσο, στην Κροατία αυξήθηκε κατά 1.232 θανάτους ανά εκατομμύριο (από 2.171 σε 3.403) ή περίπου τρεις φορές περισσότερο από ότι στην Ένωση.

Η Κροατία δεν ανταγωνίζεται τις χώρες στις οποίες η θνησιμότητα είναι μικρότερη. Αν συγκριθεί, ας πούμε, με τη Δανία, φαίνεται ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, είχαν επιπλέον 188 θανάτους ανά εκατομμύριο ή 6,5 φορές λιγότερους από την Κροατία.

Αυτό δείχνει μια πλήρη δυσαναλογία μεταξύ της επιτυχίας της επιδημιολογικής πολιτικής της Δανίας, καθώς και της επιτυχίας της υγείας της, σε σχέση με αυτό που έχει η Κροατία, αναφέρει η εφημερίδα, και εγείρει το ερώτημα τι είναι λάθος με το σύστημα υγείας της Κροατίας εκτός από τον χαμηλό εμβολιασμό.

Αυτό το θέμα έχει μεγάλη βαρύτητα αυτή τη στιγμή, αναφέρεται περαιτέρω, γιατί παρά την κυριαρχία του καλοήθους κύματος όμικρον, οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν όπως πέθαναν στις δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια του κύματος δέλτα, και μάλιστα περισσότερο από τότε.

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι πριν από την έναρξη του κύματος Omicron, η Κροατία, εξακολουθώντας να εξετάζει τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο, ήταν επιδημιολογικά πιο επιτυχημένη από τη Σλοβενία, επειδή στα μέσα Οκτωβρίου πέρυσι είχε 2.171 θανάτους ανά εκατομμύριο, και Σλοβενία ​​2.227.

Ωστόσο, από τότε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νεκρών στη Σλοβενία ​​αυξήθηκε κατά 601, δηλαδή δύο φορές λιγότεροι από ό,τι στην Κροατία.

Πρακτικά κανένα κράτος στη Δυτική Ευρώπη δεν έχει τόση αύξηση στον αριθμό των νεκρών όπως η Κροατία, οπότε τίθεται το ζήτημα, όπως αναφέρθηκε, «είχαμε πολύ κακή προστασία του νοσοκομειακού συστήματος επειδή βασιστήκαμε στο σύστημα covid pass, αν και ήταν γνωστό, ότι ο ιός άρχισε να σπάει την προστασία που αποκτήθηκε με τον εμβολιασμό».

Είναι ακόμα αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει γενικά δημόσια έρευνα για τον τεράστιο αριθμό θανάτων στην Κροατία, ακόμα και με την κυριαρχία πιο μεταδοτικών αλλά ηπιότερων παραλλαγών του ιού. «Δεν υπάρχουν προσαρμογές, όλα συνεχίζουν να αφορούν στην πολιτική θέση του “ας περιμένουμε να περάσει”», καταλήγει το κείμενο της Jutarnji list.

Πηγή: Politika.rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος