Τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τίμησε και φέτος η Ελληνική Παροικία του Μονάχου πραγματοποιώντας μνημόσυνο στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου του.
Σύμφωνα με θέμα στον Δορυφόρο του Μονάχου που υπογράφει o πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η επιμνημόσυνη δέηση έλαβε χώρα στην αυλή του ιερού ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, μπροστά στον ιωνικό κίονα Καραθεοδωρή, ο οποίος μεταφέρθηκε
εκεί το 2019 από τον τάφο της οικογένειας Καραθεοδωρή.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, Έλληνας μαθηματικός, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν γιός ομογενή διαπρεπούς νομικού από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά εγκατέλειψε γρήγορα την επαγγελματική καριέρα του και επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει μαθηματικά.
Το επιστημονικό έργο του είχε παγκόσμια αναγνώριση από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά και από εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης των μαθηματικών, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, για τη σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Για σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψε στην Ελλάδα και δίδαξε αρχικά το 1922 στο ΕΚΠΑ και το 1923 στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ήταν και ο ιδρυτής του Ιόνιου Πανεπιστημίου «Φως εξ Ανατολών» στη Σμύρνη.
Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο όπου και πέθανε το 1950, ενώ συμμετείχε στη ζωή της παροικίας και διετέλεσε επίτροπος στην ιστορική εκκλησία της πόλης Σαλβατόρκιρχε. Διετέλεσε από το ίδιο έτος, το 1924, καθηγητής στη σχολή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ δίδαξε και στα πανεπιστήμια του Βερολίνου, του Μπρεσλάου, του Αννοβέρου και του Γκέτιγγεν, καθώς και στο αμερικανικό Χάρβαρτ. Υπήρξε φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Τιμώντας τον, το 2012 η σχολή των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου πρότεινε και επέτυχε να μετονομαστεί η μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας της σε «Constantin-Carathéodory-Hörsaal».
Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο και Βαυαρία. δρ.
Βασίλειος Γκουλούσης, η καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας όπως η κ. δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρρμανν, πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, ο ιατρός δρ. Ανδρέας Μοράκης από την Πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών Μονάχου και περιχώρων, ο Emanuel Lechenmayr από το Ινστιτούτο Βαυαρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μονάχου.
(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη με στοιχεία από «Δορυφόρο του Μονάχου»,
karatheodori.org/)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος