Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 16 Φεβρουαρίου, από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη. Ο Γιάννης Κουνέλλης, γεννημένος στον Πειραιά και εγκατεστημένος στην Ιταλία το 1956, υπήρξε ένας πρωτοπόρος εικαστικός καλλιτέχνης. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της “Arte povera” («φτωχή τέχνη»), του κινήματος που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 στην Ιταλία, μέσω του οποίου οι νέοι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας στο έργο τους ευτελή και ακατέργαστα υλικά, επιχειρούν να προκαλέσουν την σύγχρονη τέχνη και τις αξίες που πρεσβεύει. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ατσάλι, πέτρα, κάρβουνο, ξύλο, λινάτσα, καθημερινά αντικείμενα όπως παράθυρα, κρεβάτια, παπούτσια, παλτά, ακόμα και ζωντανά ζώα, ο Γιάννης Κουνέλλης δημιουργεί συνθέσεις, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Το έργο του μπορεί να ιδωθεί σαν ένας διάλογος με την γλώσσα, τους μύθους, την ιστορία της κουλτούρας, ενώ επιχειρεί να ασκήσει κριτική στο αποστειρωμένο περιβάλλον των γκαλερί, ταυτίζοντας την τέχνη με τη ζωή. ‘Eργα του συγκαταλέγονται στις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.
Με αφορμή τα πέντε χρόνια από τον θάνατό του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει τη συνέντευξη του Γιάννη Κουνέλλη στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου, στην εκπομπή «Η Εποχή των Εικόνων» (2003).
ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Η εποχή των εικόνων», παραγωγής 2003, είναι αφιερωμένο στον διεθνή εικαστικό Γιάννη Κουνέλλη. Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος τα:ης «Arte Povera», συζητεί με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για την Τέχνη, την καλλιτεχνική του πορεία και το έργο του.
“Outlook” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το 2003, καθώς και το έργο του στο πλοίο «Ιόνιο», στον Πειραιά το 1994.
Έτος παραγωγής: 2003
Κείμενα-παρουσίαση:
Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία:
Α.Κουτρούλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος