Κρίση στην Ουκρανία: Εκατέρωθεν μετακινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει όχι μόνο τις δύο αποσχισθείσες περιοχές αλλά ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς επιφέρει σκληρές κυρώσεις από τη Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή μίας πρώτης δέσμης κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε και η Ε.Ε. Επίσης, το Βερολίνο βάζει στον πάγο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.  Τα πρώτα ρωσικά άρματα μάχης έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, μία κίνηση που αψηφά τη Δύση και δημιουργεί προϋποθέσεις μείζονος σύρραξης, με τον Λευκό Οίκο να τη χαρακτηρίζει «εισβολή». Μάλιστα, ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ουκρανίας, κοντά στο Χάρκοβο.

Κομβόι με περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ουκρανίας, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

To Κίεβο ανακοίνωσε ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 6 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Από τις αρχές του έτους στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί συνολικά 8 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας πολίτης, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αυτονομιστών, κυρίως από πυρά του πυροβολικού.

Καταγράφονται από νωρίς την Τρίτη εκατέρωθεν μετακινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, τόσο από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όσο και από τον ουκρανικό στρατό.

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, λίγο αφότου η Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου έδωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν άδεια να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό στρατό στο εξωτερικό.

Λίγες μόνο ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε εικόνες από ρωσικά τανκς να κατευθύνονται στην πόλη του Ντονέτσκ.

Το πρωί, η εικόνα ήταν ξεκάθαρη… ρωσικά άρματα μάχης, αυτά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε «ειρηνευτική δύναμη» βρίσκονταν παραταγμένα στις δύο επαρχίες, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία…

Και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχουν οι Ρώσοι αντάρτες, αλλά το σύνολο των δύο επαρχιών.

«Αναγνωρίσαμε τις Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τους τα βασικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένου των συνταγμάτων τους. Και αυτά τα Συντάγματα καθορίζουν τα σύνορα των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ όταν ήταν μέρη της Ουκρανίας» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραφε το σχετικό διάταγμα για αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κάτοικοι του Νονέτσκ είχαν βγει στο δρόμο να πανηγυρίσουν με κόρνες, ακόμα και με ένα μικρό σόου πυροτεχνημάτων. Άλλοι όμως έχουν διαφορετική άποψη, κάνοντας λόγο για θλιβερή κατάσταση.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις και στο Κίεβο. Δε χρωστάμε σε κανένα, δε θα παραδώσουμε τη χώρα, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό.

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

Διαδηλωτές πήγαν έξω από τη ρωσική Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ρώσου Προέδρου και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι βλάπτει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την εθνική τους υπερηφάνεια.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι οι ρωσικές κινήσεις επαναφέρουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Η είδηση της αναγνώρισης του Ντονμπάς από τον Βλ. Πούτιν έστειλε κύματα ανησυχίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Με το να αρνείται τη νομιμότητα της Ουκρανίας ως έθνος και παρουσιάζοντας ότι η ίδια της η ύπαρξη αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη Ρωσία, ο Πούτιν φτιάχνει το πρόσχημα για μία γενικευμένη σύρραξη» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αίσθηση προκάλεσε και η ταχεία αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα απέφευγε να αναφερθεί στο θέμα του Nord Stream 2, η λειτουργία του οποίου παραπέμπεται στις καλένδες.

«Ζήτησα από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει την έκθεση για την ανάλυση των εγγυήσεων παροχής ενέργειας από τη γερμανική ρυθμιστική εταιρεία ενέργειας. Ακούγονται τεχνικοί όροι αλλά είναι η απαιτούμενη διαδικασία έτσι δεν θα υπάρξει καμία πιστοποίηση για τον αγωγό τώρα. Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να λειτουργήσει» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Στις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ έχει σημάνει συναγερμός.

«Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάσει μία γενικευμένη σύρραξη στην Ουκρανία. Βλέπουμε την αύξηση στρατευμάτων. Είχαν υποσχεθεί να υποχωρήσουν, όμως κάνουν το αντίθετο. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες ρωσικές δυνάμεις φεύγουν από τα στρατόπεδα και μπαίνουν σε θέσεις μάχης, έτοιμοι να χτυπήσουν» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα των ορίων του Ντονμπάς

Η αυριανή ημέρα αργίας, είναι ιδιαίτερη συμβολική για τη Ρωσία καθώς τιμά την Ημέρα της Υπεράσπισης της Πατρίδας με το Βλαντίμιρ Πούτιν να καταθέτει το πρωί της Τετάρτης στεφάνι στον Τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο. Αναφερόμενος στο ζήτημα των ορίων του Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος υπήρξε πολύ προσεκτικός, δηλώνοντας πως η αναγνώριση σημαίνει ότι «αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος. Και το σύνταγμα ορίζει τα σύνορα εντός των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ σε μια εποχή που ήταν μέρος της Ουκρανίας». Ωστόσο, αυτό το ζήτημα φάνηκε να μην το κλείνει καθώς – όπως τόνισε – όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των σημερινών αρχών του Κιέβου και της ηγεσίας αυτών των δημοκρατιών.

Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει το πράσινο φως για αποστολή στρατού στο Ντονμπάς, η εικόνα από το πεδίο της μάχης μόνο καλή δεν είναι. Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ Έντουαρντ Μπασούριν από την Κυριακή έχουν φτάσει στη γραμμή επαφής άνδρες της ουκρανικής παραστριωτικής ομάδας του Δεξιού Τομέα μαζί με ξένους μισθοφόρους με τον συνολικό αριθμό τους να υπολογίζεται σε 300. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός, για πρώτη φορά μετά το 2014 άνοιξε πυρ εναντίο Ντόνετσκ με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών Γκράντ.

Το Ντονμπάς 

Το Ντονμπάς είναι μία περιοχή λίγο μικρότερη από την Κρήτη. Έχει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, με περισσότερους από 700.000 εξ αυτών να έχουν στην κατοχή τους ρωσικό διαβατήριο. Αποτελείται από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που διοικητικά ανήκουν στην Ουκρανία, όμως έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από το 2014 και πλέον τους αναγνώρισε και ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι τελικά δε θα αναγνωρίσει μόνο τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρωσόφωνοι, αλλά ολόκληρη την επικράτεια του Ντονμπάς, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κρίσης και περιλαμβάνοντας στα σχέδιά του τη Μαριούπολη, μία πόλη όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες.

Κυρώσεις από την Ε.Ε.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «Βλέπουμε την ΕΕ να κινείται πολύ πιο γρήγορα από άλλες φορές και με διαδικασίες εξπρές να αποφασίζει να τιμωρήσει τη Ρωσία χτυπώντας κυρίως την οικονομία της και ανθρώπους ισχυρούς του καθεστώτος. Ωστόσο, σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των «27» αλλά και όλες οι διαδικασίες που παίρνουν λίγο χρόνο παραπάνω από αυτόν που θα ήταν επιθυμητό όσο και αν τις τρέξουν. Αυτή είναι μόνο η αρχή, διότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να προχωρά μονομερώς, θα υπάρξει συνέχεια. Οι κυρώσεις θα έχουν κλιμάκωση. Αυτό που μας έλεγε ευρωπαϊκή πηγή είναι ότι υπάρχει ισχυρή ενότητα κι ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι μιλάνε την ίδια γλώσσα. Ωστόσο, ο φόβος για το τι άλλο σκέφτεται ο Πούτιν παραμένει. Τέλος, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται καθησυχαστικές όσον αφορά στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα αυτό τον χειμώνα».

Πηγή:ΕΡΤ/Κλειώ Νικολάου
Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Αχιλλέας Πατσούκας (Μόσχα)
Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος