Είναι κρίσιμο να γίνει αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν, επισήμανε ο πρώην Βέλγος Πρωθυπουργός και νυν Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, Γκι Φέρχοφστατ, σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης ομάδας ευρωπαίων πολιτών, στο Δουβλίνο.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος, ερωτηθείς για την απόφαση της ΕΕ να στείλει μικρά όπλα στην Ουκρανία, σημείωσε ακόμα ότι είναι δυνατή η περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση, καθώς ο σκοπός δημιουργίας της ήταν να βοηθήσει στη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού με σύντομη προειδοποίηση, όταν μια δημοκρατική χώρα μέσα ή κοντά στην ΕΕ απειλείται.
«Η πρώτη αντίδραση όλων ήταν ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Έχω ακριβώς το ίδιο προαίσθημα και για τη σημερινή σύγκρουση», είπε ο ίδιος.
Ο κ. Φέρχοφστατ εκτιμά ότι η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση. «Οι αδυναμίες της αποτρέπουν την άμεση λήψη δράσης. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικά όσον αφορά το SWIFT», είπε, καθώς η απόφαση βασίζεται στην ομοφωνία.
«Νομίζω ότι μια πιο συμπαγής, ενοποιημένη, δυνατή ΕΕ θα ήταν μεγαλύτερη απειλή για τον Πούτιν πριν ξεκινήσει τέτοιο πόλεμο. Ας πάρουμε μαθήματα από αυτό», υπογράμμισε.
Εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη και ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικοί αν είχε δημιουργηθεί η αμυντική ένωση, όταν είχε προταθεί τη δεκαετία του ’50, μία πρόταση που τότε είχε καταψηφιστεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Εστιάζοντας ξανά στη σημασία μιας πιο ενοποιημένης ΕΕ, τόνισε ότι μέχρι τώρα η ενέργεια, όπως και τα ψηφιακά πρότυπα, είναι στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, λέγοντας: «Το φταίξιμο ανήκει σε εκείνους που νομίζουν ότι στον σημερινό κόσμο, όταν δρούμε σε εθνικό επίπεδο θα είμαστε κυρίαρχοι, θα είμαστε αυτόνομοι, θα είμαστε προστατευμένοι».
Επιπλέον, ευχήθηκε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα και υποστήριξε ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την τελική ώθηση για να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
«Χρειάζεται η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης να δει τις αδυναμίες μας, τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Διάσκεψη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέλος, ανέφερε ότι η Διάσκεψη θα επηρεαστεί δραματικά από το τι γίνεται στην Ουκρανία, όταν οι προτάσεις «φτάσουν» στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, στο Στρασβούργο, στις αρχές Μαρτίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος