Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Μεγάλο λάθος της Ουκρανίας η απουσία εκεχειρίας (audio)

«Είναι ένα μεγάλο λάθος το οποίο έγινε από την πλευρά της Ουκρανίας η οποία απ’ ό,τι  φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμη για τίποτα, δεν ξέρει τι στρατηγική να ακολουθήσει, υπάρχει μια σύγχυση γύρω από όλο αυτό, διότι όταν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση πράγματι πρέπει να κάνεις εκεχειρία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας.

«Αν δεν κάνεις εκεχειρία, αφήνεις τον επιτιθέμενο να ολοκληρώσει την επίθεση και να πετύχει μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη τα οποία θα μετρήσουν μετά ως τετελεσμένα» συμπλήρωσε ο κ. Λιάκουρας.

Η διαπραγμάτευση που θα γίνει μετά, θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας, σημείωσε ο κ. Λιάκουρας, «έχουν πολλά πράγματα να συζητήσουν, το πρώτο είναι η διευθέτηση, τι θα μείνει στην Ουκρανία μετά από όλο αυτόν τον πόλεμο. Αν θα υπάρξει εκατέρωθεν αναγνώριση της νέας πραγματικότητας και αν θα υπάρξει τήρηση μέσα από την ίδια την συμφωνία και με ποιους όρους της εδαφικής κυριαρχίας του ό,τι απομείνει στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

Είναι πολύ σπάνιο, κάποιος που έχει εδαφικά κέρδη να αποχωρήσει από αυτά μέσα από μια συμφωνία, είπε ακόμα ο κ. Λιάκουρας. Θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη παραίτηση και από την μία και την άλλη πλευρά, ενώ θα πρέπει να υπάρχει παρουσία και τρίτων κρατών που θα παίξουν τον ρόλο του μάρτυρα, είναι πολύ σημαντικό, τόνισε. «Στο θέμα της διακοπής υπάρχει μια απόλυτη σύγχυση στις ουκρανικές αρχές, δεν φαίνεται να έχουν στρατηγική. Προσπαθεί να δείξει ότι δεν είναι αδύναμη χώρα, ότι έχει πίσω της την Ε.Ε. και κάνει αίτηση ένταξης όταν ξέρει ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο» σημείωσε.

«Είπε την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν το έχει επαναλάβει ότι πρόκειται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το έγκλημα της γενοκτονίας. Αυτό θα ήταν μια καλή κίνηση διότι παράλληλα μέχρι να εκδικαστεί αν πράγματι τελείται το έγκλημα της γενοκτονίας, θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει τα λεγόμενα προσωρινά μέτρα, που θα σήμαιναν ότι το Δικαστήριο θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Να αφήσει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να απορρίψει τα προσωρινά μέτρα ή να διατάξει την διακοπή του πολέμου από την Ρωσία. Και αν αυτό γίνει δεκτό από την Ρωσία. Γιατί θα εμπλακεί κάποια στιγμή και το Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα είναι παράλυτο λόγω του ότι θα έχει προκαλέσει την ακινησία του η Ρωσία, άρα τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα» είπε ο κ. Λιάκουρας.

Επιπλέον, έχει ήδη ειπωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει πρόθεση από τις ουκρανικές αρχές να προσφύγουν και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα επίθεσης που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Ουκρανίας, το loci delicti, ο τόπος στον οποίο διαπράττεται το έγκλημα και άρα έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο, προσέθεσε ο κ. Λιάκουρας.

«Πράγματι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για να μπορέσει να κάνει αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουν τα αρμόδια δικαστήρια και ζήτησε να κινήσει την διαδικασία. Αυτή η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είτε αρχίσει από τις ουκρανικές αρχές είτε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας αρχίσει την έρευνα, θα προσπαθήσουν να ελέγξουν αν πράγματι υπάρχει εμπλοκή και τίνος, στον οποίο θα καταλογιστεί αυτή η ατομική ποινική ευθύνη. Δεν θα δικαστεί το κράτος, αλλά θα δικαστεί το άτομο το οποίο είναι ο φυσικός, ηθικός αυτουργός, ο συνεργός και όλοι αυτοί. Είναι ένα καμπανάκι αυτό για κάποιον που θα το σκεφτεί και δεύτερη φορά αν θα πρέπει να προβεί σε τέτοιου είδους εγκλήματα γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έγινε μέσα στην λογική ότι οι κινήσεις τις οποίες κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν φέρνουν τόσα αποτελέσματα όσα θα έφερνε να το σκεφτεί εκείνος ο οποίος πρόκειται να το διαπράξει το έγκλημα. Η διαδικασία όμως αυτή δεν έχει ταχύτητα, θέλει χρόνο» είπε ο κ. Λιάκουρας.

Tα κράτη όταν κάνουν επίθεση, δεν λένε ποτέ ότι κάνουν επίθεση, λένε είτε ότι κάνουν άσκηση της νόμιμης άμυνας ισχυριζόμενοι ότι προστατεύουν κάποιο συμφέρον είτε ότι προβαίνουν σε αντίμετρα, εξήγησε ο καθηγητής. «Η Ρωσία στην περίπτωση αυτή χρησιμοποίησε και τα δύο, ότι επεμβαίνει διότι η Ουκρανία δεν τήρησε την συμφωνία του Μινσκ και όχι μόνο αλλά έκανε και τα ακριβώς αντίθετα από τις υποχρεώσεις της. Η απάντηση είναι ότι σε αντίμετρα δεν μπορείς να προσφύγεις αν αυτά  στρέφονται σε παραβίαση κανόνα αναγκαστικού δικαίου, όπως είναι η χρήση βίας. Για να μπορέσει να πετύχει την νόμιμη άμυνα, δεν μπορεί να την δικαιολογήσει παρά μόνο αν την προηγούμενη ημέρα, ιδρύσει δύο ανεξάρτητες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και τις οποίες θέσει σε κατάσταση να ζητήσουν το αίτημα της αμυντικής συνδρομής υπέρ αυτών. Εδώ όμως δεν υπήρξε επίθεση από τους Ουκρανούς σε βάρος των συμφερόντων των Ρώσων αλλά ούτε και των ρωσόφωνων για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και αν υπήρχε από την πλευρά των Ουκρανών επίθεση δεν θα ήταν κάτι που θα ήγειρε το ζήτημα της νόμιμης άμυνας» επισήμανε ο κ. Λιάκουρας.

Εκτίμησε τέλος, ότι είναι δύσκολο να διακοπεί ο πόλεμος εκτός αν φτάσει η Ρωσία εκεί που θα επιθυμούσε. «Μόνο το διεθνές ενδιαφέρον δεν μπορεί όχι μόνο να ανακόψει αλλά ούτε να αποκαταστήσει όλες τις παρανομίες που συνέβησαν» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος