Ανησυχία προκαλούν τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά από την γρίπη των πτηνών, στη Δυτική Μακεδονία. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στη μικρή Πρέσπα, όπου βρέθηκαν 575 νεκροί αργυροπελεκάνοι, ενώ εντοπίστηκαν 28 ακόμα στη λίμνη Χειμαδίτιδα. Στη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δυο νεκροί κύκνοι, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για την αποτύπωση της κατάστασης, καθώς οι πελεκάνοι συχνά μετακινούνται ανάμεσα στις δυο λίμνες.
Δεν υπάρχει ανησυχία για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, ενώ για τα οικόσιτα πτηνά έχουν εκδοθεί οδηγίες με μέτρα βιοασφάλειας. Όσον αφορά στην απομάκρυνση των νεκρών πουλιών από τις λίμνες, ιδιαίτερα για τη λίμνη των Πρεσπών, θα πρέπει να οργανωθεί ειδικό σχέδιο, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού, καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό πτηνών, που θα πρέπει να απομακρυνθεί κάτω από ιδιαίτερα μέτρα. Στη συνέχει θα γίνει υγειονομική ταφή, όπως απαιτείται.
Με την γρίπη των πτηνών (Η5Ν1) σε έξαρση, ήταν αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας, δήλωσε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φλώρινας, Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο“, τόνισε ο κ. Ραπτόπουλος, καθώς τα νεκρά πουλιά βρίσκονται μέσα στη λίμνη, σε απομακρυσμένο σημείο και δεν υπάρχει επαφή με ανθρώπους, κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα” και συμπλήρωσε ότι, η υπηρεσία παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα περιστατικά, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, την Εταιρία Προστασίας και τον Δήμο Πρεσπών.
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως, τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική, αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά. Το Ισραήλ έχει θανατώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά από τις αρχές του 2022, ενώ οι ισπανικές αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος