Τη συμφωνία 8 χωρών αναζητά ο Πέδρο Σάντσεθ στην περιοδεία του για την ενεργειακή μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.
Η περιοδεία Σάντσεθ και οι επαφές του με 8 Ευρωπαίους ηγέτες συνεχίζεται λίγο πριν την σύνοδο Κορυφής με στόχο την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Eduard Heger και υπήρξε σύμπνοια για την τροποποίηση του μοντέλου τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Χθες Πέμπτη ταξίδεψε στη Ρουμανία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας ενώ σήμερα το πρωί βρέθηκε στη Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι , τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (μέσω τηλεδιάσκεψης).
Απόψε ταξιδεύει στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον Ολαφ Σολτς ενώ η περιοδεία του ολοκληρώνεται στις 22 Μαρτίου με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.
Στη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη, οι 4 ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα «επειγόντως» για να σταματήσουν οι υψηλές τιμές στην ενεργειακή αγορά.
“Είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αργήσαμε”, υποστήριξε ο πρόεδρος της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.
Η βασική πρόταση περιλαμβάνει την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία προτείνουν τον περιορισμό της τιμής της μεγαβατώρας (MWh) στη χονδρική αγορά στα 180 ευρώ. Αυτό ίσχυε στην ισπανική και πορτογαλική αγορά έως ότου μια ευρωπαϊκή οδηγία το 2019 απαγόρευσε τη διατήρηση ορίων στις προσφορές από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.
Μέχρι τώρα στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες διατυπώνονται κοινές θέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα ενέργειας για να περιορίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Σημαντική θα είναι και η συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Υπάρχουν όμως αρκετοί εταίροι της ΕΕ που έχουν αμφιβολίες και είναι δύσπιστοι ότι τα μέτρα που προωθεί η Ισπανία θα λειτουργήσουν και θεωρούν ότι η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει την πόρτα στον «σκότωμα” του ανταγωνισμού και μιλούν για αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος