«Καταδικάζουμε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Καλούμε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία και καλούμε τη Λευκορωσία να τερματίσει τη συνενοχή της, σύμφωνα με το ψήφισμα κατά της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου, 2022». Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ της 16ης Μαρτίου και να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή.
«Η κλιμακούμενη ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική». Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν καταδικάσει σθεναρά «καταστροφικές επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», δεσμευόμενοι να συνεργαστούν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου.
«Ανησυχούμε βαθιά για τον αυξημένο κίνδυνο κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων. Καλούμε τη Ρωσία να επιτρέψει την ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», ανέφερε η κοινή δήλωση.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απειλούν τους πυρηνικούς σταθμούς. «Θα συνεχίσουμε να αντικρούουμε τα ψέματα της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία και να εκθέτουμε κατασκευασμένες αφηγήσεις ή επιχειρήσεις που διεξάγονται υπό μια «ψεύτικη σημαία» για να ανοίξουμε το δρόμο για περαιτέρω κλιμάκωση, μεταξύ άλλων εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία». Οποιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες», τονίζουν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας.
Κάλεσαν τη Ρωσία να επιδείξει σοβαρότητα όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να εφαρμόσει αμέσως κατάπαυση του πυρός.
Η κοινή δήλωση εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ουκρανική κυβέρνηση και τον «γενναίο λαό που υπερασπίζεται την πατρίδα του». Ταυτόχρονα, επανέλαβαν την απερίφραστη υποστήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
«Η Ουκρανία έχει θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2014, παρέχουμε μεγάλη υποστήριξη για την δυνατότητα της Ουκρανίας να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Εκπαιδεύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ενισχύσαμε τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και ικανότητες και ενισχύσαμε την αντίστασή τους. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει την υποστήριξή τους και θα συνεχίσουν να παρέχουν πρόσθετη πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν επίσης να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω υποστήριξη για την Ουκρανία στη συνάντηση τον Απρίλιο.
«Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να εναντιωθούμε στις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει τα θεμέλια της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Απαιτούμε ευθύνη από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τεράστιες κυρώσεις και βαρύ πολιτικό κόστος επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία», δήλωσαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ, να απέχουν από την υποστήριξη των στρατιωτικών προσπαθειών της Ρωσίας. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα βοηθούσε τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ανησυχούν» από τα πρόσφατα δημόσια σχόλια Κινέζων αξιωματούχων. Απαιτούν από την Κίνα «να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ειδικά για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας χωρίς εξωτερική παρέμβαση». «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αναφέρεται επίσης ότι ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ είχε ενεργοποιήσει αμυντικά σχέδια, είχε αναπτύξει στοιχεία της δύναμης απάντησης και 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πλευρά, μαζί με σημαντικά αεροπορικά και ναυτικά μέσα, υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει σχηματίσει τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των συμμάχων σε όλους τους τομείς και με πρόσβαση 360 μοιρών. Τα μέτρα μας παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές και αμυντικές μας ικανότητες. Αυτά τα βήματα θα υποστηριχθούν από ενισχυμένες ασκήσεις με αυξημένη εστίαση στη συλλογική άμυνα και τη λειτουργικότητα. Αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και τις υποδομές μας για την αντιμετώπιση κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας. Βελτιώνουμε τις ικανότητές μας στον κυβερνοχώρο και την άμυνα στον κυβερνοχώρο παρέχοντας αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων. Θα αυξήσουμε επίσης την ετοιμότητά μας και την ετοιμότητά μας για χημικές, βιολογικές, και πυρηνικές απειλές. Θα λάβουμε πρόσθετες αποφάσεις όταν συναντηθούμε στη Μαδρίτη», ανέφερε η κοινή δήλωση.
Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Δήλωσαν ότι πήραν απόφαση να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την πλήρη εκπλήρωση της υπόσχεσης για επενδύσεις στην άμυνα.
«Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας που περιλαμβάνεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε κάθε μορφή επίθεσης. «Στη συνάντησή μας στη Μαδρίτη, θα υποβάλουμε πρόσθετα σχέδια για το πώς θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία είναι ένα στρατηγικό λάθος, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον ρωσικό λαό. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντισταθούμε στη ρωσική επιθετικότητα, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας και για την υπεράσπιση της ασφάλειας όλων των συμμάχων», κατέληξε η κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
Επιμέλεια και μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος