Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην σχεδόν πολεμική κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία παγκοσμίως μεταφέρθηκε η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο.
Στο πεδίο της οικονομίας σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, έχει αρχίσει να ξεπροβάλει το φάντασμα του στασιμοπληθωριασμού, μετά την αύξηση του κόστους διαφόρων προϊόντων ήδη από την περασμένη άνοιξη και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας από το φθινόπωρο.
Και όπως φαίνεται από την χρονική εξέλιξη, τα φαινόμενα αυτά δεν ξεκίνησαν λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, οι εν λόγω καταστάσεις επιδεινώνονται τώρα λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και των νέων ελλείψεων που δημιουργεί σε ορισμένα αγαθά (όπως σιτηρά και μέταλλα) ο πόλεμος.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι προβλέψεις που υπήρχαν διεθνώς, στην ευρωζώνη και εγχωρίως για δυναμική συνέχιση μιας ανάκαμψης που ξεκίνησε στο 2021, με επαύξηση μέσα στο 2022, αναθεωρούνται κατά τουλάχιστον 2 μονάδες προς τα κάτω. Αντιθέτως, αναπροσαρμόζονται διαρκώς προς τα πάνω οι μετρήσεις του πληθωρισμού, με το μέσο ποσοστό της ευρωζώνης να έχει ξεπεράσει το 4% (στη χώρα μας κοντά στο 8%).
Το κατά πόσον καθιερώνονται σταδιακά αυτά τα δεδομένα στη οικονομία ή έχει βάση η αισιοδοξία της Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ πως η αύξηση των τιμών θα περιοριστεί και δεν θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε, με καλεσμένο τον Παναγιώτη Πετράκη, Ομ. Καθηγητή Οικονομικών με ειδίκευση στη διεθνή οικονομία, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος